7 jó tanács a zsaruktól, hogy ne törjenek be hozzád, amíg nyaralsz





A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság összeszedte azokat a pontokat, amit ha betartasz, jó eséllyel nem te leszel az, akihez betörnek a nyári szabadság alatt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.26.
Megelőzés

A nyári időszakban aki teheti, hosszabb-rövidebb időre elutazik nyaralni, kikapcsolódni. Sajnos vannak, akik ezt ki is használják bűncselekmények elkövetésére. Az alábbi pontok betartásával azonban elkerülhető, hogy áldozattá váljunk, illetve az is kiderül, mire figyeljünk, ha mégis megtörténik a baj.

Nem szívesen látnánk őt a lakásunkban – Fotó: Pixabay

  • Csukd be a nyílászárókat, zárd be az ajtókat ha elhagyod a lakást! A betörők leginkább olyan helyre mennek be, ahol semmiféle biztonsági berendezés nincs, és a bejárat sem látszik az utcáról, de van, hogy a nyitva hagyott ablakon, teraszajtón keresztül jutnak be a házba. A besurranások megelőzése érdekében akkor is zárd be a kertkaput, a bejárati ajtót, ha otthon tartózkodsz, és éjszakára se hagyd nyitva a földszinti ablakokat! Hasznos lehet sövénnyel, fákkal, dús növényzettel parkosított terület gyérítése az ingatlan bejárata körül, hogy az ne nyújthasson fedezéket a tolvajoknak.
  • Használj riasztót vagy kamerát! A legtöbb betörőt elrettenti, ha van otthon valaki, vagy ha biztonsági védelemmel ellátott jelzés van kirakva, és jól látható a riasztófelszerelés. Már egy álkamera is sokat segíthet abban, hogy elriassza a hívatlan látogatókat. Vagyonvédelmi szempontból szerencsésebb azonban, ha nemcsak kamerarendszerrel, hanem távfelügyeletre bekötött riasztóval is rendelkezik az ingatlan, hiszen ha az megszólal, a járőrök a helyszínre érkeznek, és a betörőnek sem marad sok ideje az értékek után kutatni, írja a police.hu.
  • Elutazás előtt szólj a szomszédoknak, hogy mennyi időt töltesz távol, és kérd meg őket, figyeljenek a lakásra! Fontos, hogy a szomszédok figyeljenek egymásra, és ha gyanús személyt vagy járművet látnak a környéken, jegyezzék meg vagy rögzítsék videófelvétellel, így a későbbiekben mindez hozzájárulhat az eredményes nyomozáshoz. Amennyiben pedig bűncselekmény gyanúja merül fel, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112-es központi segélyhívó számon!
  • Kérd meg egy rokonod vagy ismerősöd, hogy keltse azt a látszatot, hogy az ingatlan lakott! Rendszeresen ürítse a postaládát, szellőztessen és változtasson a redőnyök állásán. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa is azt a benyomást kelti, mintha a házban tartózkodna valaki.
  • Ne tarts otthon nagyobb mennyiségű készpénzt, nagy értékű ékszereket vagy egyéb vagyontárgyat!
  • Utazási szándékodról ne beszélj idegenekkel, és a közösségi oldalakon se adj információt arról, mikor és hova utazol! Lehet, nehéz megállni, de nyaralás alatt se posztolj a közösségi oldalaidra! Élménybeszámolódat a hazatérést követően tartsd meg!
  • Amennyiben azt észlelted, hogy betörtek hozzád, azonnal értesítsd a rendőrséget! Ezenkívül a nyomok rögzítésének megkönnyítése érdekében ne változtass meg semmit a helyszínen!
  •  

     





    Ezeket olvastad már?
    "Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

    "Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

    Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

    Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

    Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

    Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

    „Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

    „Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás