Kiderült, így befolyásolja a háború a tojáskészletet hazánkban





A jövőben sem lesz hiány hazánkban tojásból az Ukrajnában zajló háború ellenére sem. Bár a takarmányárak ugrásszerű növekedése csökkenti az árstabilitást, az Európai Unió 100%-ban, és hazánk is csaknem 90%-ban önellátó tojásból – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.04.
jó hírek

Kevéssé ismert, hogy Ukrajna az európai tojástermelésben és -ellátásban is jelentős szerepet tölt be, ugyanis a tojóállomány és a tojás egyaránt fontos exporttermékük. A szomszédunkban zajló háború súlyos következményekkel jár az ottani tojástermelésre nézve is, többek között milliós nagyságrendben vágtak le tojóállományt az élelmiszer-ellátási problémákkal küszködő lakosság étkeztetéséhez, illetve pusztultak el állományok takarmányhiány miatt. Mindezek mellett az Európai Unióban az önellátottság továbbra is biztosított, mivel a termelés évek óta stabilan néhány százalékkal meghaladja a fogyasztást és az exportot. Statisztikai adatok szerint tavaly az EU 18 ezer tonna tojást importált, míg az export 28 ezer tonna volt.

A tárca jelezte, hogy a hazai tojás elegendő a folyamatos ellátáshoz – Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország

Hazánk 90%-ban önellátó tojás terén

Nincsenek ellátási gondok: van, és lesz is elegendő tojás az üzletekben, ugyanis a szakemberek szerint a hazai boltokba kerülő tojás mintegy 85-90%-a hazai termelésből származik, a fennmaradó 10-15% pedig uniós piacokról biztosítható. A rendszeresen ellenőrzött, kitűnő minőségű hazai étkezési tojás termelése tavaly 16%-kal haladta meg a 2020. évit, és a KSH adatai szerint az elmúlt évtized legjobb eredményét érte el a hazai termelés: 1 milliárd 273 millió darabot.

A nagy áruházláncok is igazítottak a háború miatt az árazási szokásokon – Fotó: Tolnai Népújság

A multik is átállnak a fix vagy a napi árszabásos rendszerre

Nagyon gyorsan emelkedhetnek a termékek árai az élelmiszer-drágulás miatt, a német Aldinál és Lidlnél előfordult, hogy a boltláncok nem tudták tartani az akciós újságban előre meghirdetett árat, ezért napi árszabást vezettek be. A magyar Tesco is igyekszik kiszámíthatóbbá tenni a bevásárlást, ezért az irányáras módszerről május 5-től – csütörtöktől – áttér a fixáras rendszerre az online vásárlás esetében.

Az étolaj és a liszt után már a szárnyashús és a tojás is hiánycikk Franciaországban

Franciaország egész területén egyre több szupermarketben üres polccal szembesülnek a vásárlók. A lassan megszokott étolaj- és fagyasztottsültkrumpli-hiányt, majd a tészta- és lisztfelvásárlási láz miatt kiüresedett polcokat most a szárnyashúsok és a tojás eltűnése követi. Míg előbbi élelmiszerek az orosz–ukrán háború következtében tűntek el, illetve drágultak meg, addig a szárnyasokat öt hónapja sújtó madárinfluenza-járvány tizedeli. Jean-Michel Schaeffer, a francia baromfi terméktanács elnöke szerint a franciaországi baromfitermelők soha nem látott válsággal néznek szembe. Schaeffer azonban optimista, és azt ígéri a franciáknak, hogy csak egy átmeneti ideig kell nélkülözniük kedvenc szárnyashúsaikat, a tojást vagy a kacsa- és libamájat is.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás