Tízből négyen munkahelyet váltanának





Tízből négy munkavállaló egy éven belül felmondana a munkahelyén, többségük egy jobban fizető állás kedvéért váltana – mutat rá az EY több mint 1500 munkáltató és 17 000 dolgozó bevonásával készült nemzetközi kutatása.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.31.
számítanak a körülmények

Az új pozíciót keresők leginkább magasabb fizetésért (35 százalék), rugalmas munkavégzésért (32 százalék), illetve a karrierjük előmozdítása érdekében (25 százalék) néznének más lehetőség után. A megkérdezettek 43 százaléka 12 hónapon belül felmondana, közülük is kiemelkednek a fiatalabb korosztálynak számító Y és a Z generáció tagjai, akiknek közel a fele (48 százalék) nyitott arra, hogy tovább álljon. A beosztottak nagy része (42 százalék) szerint elsősorban béremeléssel lehetne elejét venni a munkahelyi fluktuációnak, ezzel azonban csak minden ötödik (18 százalék) munkaadó ért egyet.

A home office világszintű elterjedésének hatására a foglalkoztatóknak már csak negyede (22 százalék) szeretné, ha a beosztottak a teljes munkaidőt az irodában töltenék. A kollégák döntő többsége (80 százalék) pedig minimum heti két napot dolgozna távmunkában.

 

Csúcson a foglalkoztatottság

4,68 millióan vannak állásban: 100 ezer új munkahely jött létre egy év alatt, a közfoglalkoztatottak létszáma 5 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók száma pedig 14 ezerrel volt több az előző év azonos időszakához képest, így február-április átlagában a teljes foglalkoztatotti létszám 4 684 ezer fő volt. A 15–74 éves népesség 66,3 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon a legutolsó hónapban, a tavalyi év azonos hónapjában mért 64,8 százalékos aktivitási rátával szemben. A munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt, az előző havi 3,6 százalék után, és az előző év azonos hónapjában mért 4,4 százalékos szint után.

233 ezer álláskereső

Májusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 233,6 ezer álláskereső szerepelt, ami 40 ezer fővel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A múlt hónapban 28,8 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál.

 

28 ezer új üres álláshely

2022 májusában a munkaadók összesen 28,3 ezer üres álláshelyet jelentettek be, így a hónapban 91,4 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére 66,0 ezer maradt betöltetlen, az előző havi 63,2 ezer után.

Sokan váltanának munkahelyet, ha jobbak a körülmények Fotó: Shutterstock

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás