Jó lesz vigyázni, akár többször is elkaphatjuk a koronavírust!

A koronavírusból frissen felépült embert a COVID-19 alvariánsai újra megbetegíthetik. Erre mutatott több példát is az ismert virológus.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.11.
Vigyázzunk magunkra!

A megfertőződésből felépülve, ha nem is pár napon, de pár héten belül újra el lehet kapni a koronavírust – árulta el a Ripostnak dr. Rusvai Miklós. Eddig a legrövidebb idejű újrafertőzés 22 nap múlva volt, és akkor a beteg a delta-variáns után kapta el az omikront, illetve valamilyen más koronavírus-variáns-fertőzés betegítette meg őt újra, emlékeztetett a virológus a bizonyított spanyol esetre.

Rusvai Miklós egy egyesült királyságbeli példát hozott a maratoni fertőzöttségre Fotó: Metropol/Markovics Gábor

„Egy beteg bő egy éven át volt folyamatosan fertőzött. Hetente, tíznaponta vettek tőle mintát, és a tesztje mindig koronavírus-pozitivitást mutatott. Nem szabadult meg a vírustól, nem lett immunis ellene, és végül Covidban is halt meg. A genetikai vizsgálatok kimutatták, nem arról volt szó, hogy újra és újra fertőződött a páciens, hanem egy éven keresztül végig ugyanaz a vírus munkált benne. Itt viszont nem tudjuk, hogy a betegnek voltak-e más betegségei, mivel ezt nem hozták nyilvánosságra” – számolt be Rusvai doktor egy egyesült királyságbeli, szintén rekordnak számító esetről is.

Az újrafertőződésért sokszor nem ugyanaz, hanem valamelyik alvariáns felelős – emelte ki a professzor, aki hozzátette azt is, hogy előfordulhat, hogy egyéb, a koronavírushoz hasonló felső légúti tüneteket okozó vírus áll az új megbetegedés hátterében. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy egy családon belül a családtagok valószínűleg átadják egymásnak a fertőzést, de egy kis odafigyeléssel a tágabb környezet megkímélhető.

Így ellenőrizhetjük, hogy covidosok vagyunk-e a szakember szerint

 • nyálból, orrváladékból vett, házilag is elvégezhető gyorstesztekkel
 • torokból történő mintavétel alapján, hatóságilag elfogadott PCR-vizsgálattal
 • Így óvhatjuk környezetünket egy esetleges légúti fertőzéstől

 • betegen kerüljük a közösséget
 • tartsuk otthon a náthás gyereket
 • pihenjünk sokat, az ágynyugalom segít
 • fogyasszunk sok folyadékot (víz, tea stb.)
 • együnk könnyű, vitamindús ételeket, ügyeljünk a helyes táplálkozásra
 •   Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!

   

  Top hírek

  Hírlevél-feliratkozás