Ez most nagyon fontos! Ne engedjük oda a gyereket vagy a kutyát a Városligeti-tóhoz





A tó vizét napokkal ezelőtt mérgezték meg, de nem tudni, mitől, és csak a hét elejére derül ki a laborvizsgálat eredménye. Ezért fontos, hogy se a gyerekeket, se az állatokat ne engedjük oda.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.09.
XIV. kerület szabályok betartása

Szerdán elsőként a Metropol számolt be arról, hogy méreg került a Városligeti-tóba, ami miatt az összes hal kipusztult. Bár a vizsgálatok már elkezdődtek, fontos, hogy a tavat elkerüljük, amíg ki nem derül pontosan, mi okozta a mérgezést.

Sorra szedték ki a vízből az elpusztult halakat Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Múlt hét szombaton a Városligeti-tó még nem volt fertőzött

„Igen, hallottam róla, de csak annyit, amennyit a cikkekben olvastam” – mondta Szendőfi Balázs halkutató, aki hozzátette, hogy amikor szombaton kint járt a városligeti tónál, akkor még semmi fertőzésre utaló jelet nem tapasztalt. „Az első dolog nyilván a vízminőség-vizsgálat, biológiai, kémiai vizsgálat, amely megmutatná, hogy milyen anyag van pontosan a vízben, milyen arányban, milyen dózisban. Sokféle dolog okozhatja ezt, lehet valóban valamilyen mérgező anyag, de lehet az is, hogy a víznek a kémhatását változtatta meg valami savas vagy lúgos irányba. Sokféle példát hozhatnék fel halpusztulásra a közeli vagy a távoli múltból, például a cianidszennyezés a Tiszán vagy a tavalyi fermentációs hulladék bejutása a Garamba, az idei vasoxid-folyás a Sajóba; ezek mind-mind másféle veszélyes hatással vannak és mindegyiknek más az elbomlási ideje” – fejtette ki a szakember.

„A Városligeti-tó vize a Dunába folyik, nyilván nem mindegy, hogy mi kerül be oda, bár egy Duna méretű folyóban könnyebben eloszlanak a veszélyes anyagok is. Ám azért óvatosnak kell lenni, és ezt ki kell vizsgálni, ezzel párhuzamosan pedig ki kell szedni a döglött állatokat” – hangsúlyozta Szendőfi Balázs, aki hozzátette, hogy minden esetben a vízvizsgálattal kezdenek. „Ezt két különböző csoport vizsgálja, a tetemeket tudomásom szerint általában a Nébih, a vízmintát pedig valószínűleg a ligetet gondozó Főkert fogja szolgáltatni. A két vizsgálat ideális esetben egyidőben zajlik, a vízmintából előbb várható eredmény” – mondta a Magyar Haltani Társaság kommunikációs megbízottja.

Zsákokba pakolták a tetemeket Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Most tényleg ne érjünk a vízhez!

A halkutató hangsúlyozta, hogy tilos beengedni bármilyen állatot a tóba – erre egyébként máskor is kéne figyelni. Szendőfi Balázs felhívta a kutyások figyelmét, hogy pórázon sétáltassák négylábújukat, ne engedjék a tóhoz közel addig, amíg nem tudnak biztosat arról, hogy mi van a vízben. „A Városligeti-tó vizéhez a gyereket se kéne odaengedni, most jó lenne, ha egy kis távolságot tartanánk a víztől egy pár napig és ha kiderült, hogy milyen fertőzés történt a vízben, akkor újra közel mehetünk hozzá” – figyelmeztetett a szakember.

Az állatokat semmiféleképpen se engedjük közel a tóhoz Fotó: Metropol/Máté Krisztián

A Főkert is megerősítette, hogy a halak elpusztultak

A méreg hatalmas pusztítást okozott a tóban és szinte egyetlen hal sem élte túl a mérgezést, sőt néhány teknős is elpusztult. „Gyakorlatilag a vízi élőlények nagy eséllyel elpusztultak valamilyen mérgezésnek köszönhetően, amit egyszerűen ezek a vízi élőlények nem bírtak. Amennyire gyorsan lehetett, a Főkert a helyszínre ment és elkezdtük az elpusztult állatok kiemelését” – mondta Bajor Zoltán, a Főkert természetvédelmi vezetője.

A halakat és a vizet is megvizsgálják, hogy kiderítsék, pontosan mi történt Fotó: Metropol/Máté Krisztián

A hét elejére derülhet ki, hogy mi okozta a halak pusztulását

A Főkert szakemberei azonnal a helyszínre siettek. Vízmintát vettek és az elpusztult halak vizsgálatát is megkezdték. „Még nem tudjuk, hogy mi okozta a halak pusztulását. Az illetékességből eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal a mintavételezést követően a laboratóriumi vizsgálatokat megkezdte, a vizsgálatok végeredménye 4-5 napon belül lesz elérhető. Ezek ismeretében lesz lehetséges a tó rehabilitálásához szükséges tervek, intézkedések kidolgozása” – közölte Simonyi Gábor, a Főkert kommunikációs igazgatója.





Ezeket olvastad már?
Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás