Sokkoló látvány a Városligeti-tónál! Elpusztult halak ezrei úsztak a víz felszínén

A Metropol a helyszínen járt, ahol rettentő látvány fogadott minket. A döglött halak tucatjait munkások puszta kézzel halászták ki a vízből.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.04.07.
XIV. kerület döbbenetes látvány

Rothadó halszag és dögszag elegye, és a vízen úszó, döglött halak látványa fogadta a Városligeti-tóhoz érkező Metropol stábját, a Városliget éke, a Városligeti-tó élővilága ugyanis a keddről szerdára virradó éjszaka folyamán teljesen kipusztult. Óriási pontyok, hatalmas amurok, és az egészen apró halacskák tetemei lebegtek a tó felszínén, és az elpusztult uszonyosok pikkelyei a tó fenekén és megcsillantak.

Döglött haltetemek úszkálnak a víz tetején /Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Csupasz kézzel pakolták zsákokba a döglött halakat

Szerda kora reggel ez a sokkoló látvány fogadta a „tősgyökeres” városligeti kutyasétáltatókat és a később a helyszínre érkező Városliget Zrt. dolgozóit is.

A Főkert Zrt. munkatársai lapunknak elmondták, hogy már reggel 7 órakor megkezdték a munkát: tucatszámra szedték ki a mérgezett vizű tóból a többkilós halakat, illetve halászták ki hálóval a több ezer elpusztult apró halat is, és óriási zsákokba pakolták őket.

Az ott dolgozók azt is elmondták, hogy hiába kaptak kesztyűket a munkáltatójuktól. A csúszós halakat képtelenség volt kesztyűben kihalászni a vízből, így puszta kézzel, védetlenül kellett hosszú órákon át megmártózniuk a szennyezett vizű tóban, csak hogy haladni tudjanak a munkával, ami több órán át is eltartott. Ahogy egy furgon hátulja megtelt az elpusztult jószágokkal, már fordult is a következő adagért.

Kézzel emelték ki a haltetemeket a vízből /Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Már előző este is felbukkantak tetemek

A tó szélén is megmutatkoztak a drámai eset nyomai, itt-ott vérfoltokba botlottunk. A ligeti tóval határos Robinson Étterem egyik munkatársa lapunknak azt nyilatkozta, hogy az apróbb halakat már kedd este is fel lehetett fedezni a víz felszínén, a nagyobbak sokkoló látványával azonban csak másnap reggel találkoztak.

Rengeteg hal döglött meg a vízben /Fotó: Metropol/Máté Krisztián

A környékbeliek még soha nem láttak ilyet

Több járókelővel is beszélgettünk, olyanokkal is, akik már hosszú évtizedek óta indítják a napjaikat egy kellemes ligeti sétával, azonban ehhez hasonló esettel még sohasem találkoztak. Persze előfordult olyan, hogy egy-két döglött halat a felszínre hozott a víz, de a szerdai történés mindenkiben komoly aggodalmat keltett.

Több éve járok ide, orvhorgászt már láttam itt, de ilyenre még nem volt példa” – mondta lapunknak Tóth Ferenc, azonban nem ő volt az egyetlen, aki döbbenten állt a történtek előtt.

Tóth Ferenc /Fotó: Metropol

A víz a Széchenyi vize, nem tudom elképzelni, hogy létezik ilyen rosszindulatú ember, aki valami mérget bedobott volna. Egészen megütött, amit önök mondtak a halak pusztulásáról” – mondta Neustadt István.

Neustadt István /Fotó: Metropol

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás