A nyugdíjasoknak segít a kormány: nyugdíjemeléssel enyhíti a növekvő terheket





Az év eleji 5 százalékos növekedést nyáron egy újabb, 2-3 százalékos nyugdíjemelés követheti – jelentette be Szentkirályi Alexandra Facebook oldalán. A kormányszóvivő hozzátette: -Nem hagyjuk, hogy a magyar emberek, nyugdíjasok fizessék meg a háború árát“.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.27.
anyagi segítség

A kormány március végén jelentette be, hogy ha az ukrajnai konfliktus miatt a vártnál jobban megemelkedik az infláció, akkor év közben, júniusban újabb nyugdíjemelést biztosítanak. A Magyar Nemzeti Bank márciusi előrejelzésében kimutatta, hogy a 2022-re 7,5-9,8 százalékos átlagos inflációt várnak. Bár az infláció korábban is magas volt, az oroszok és az ukránok közötti fegyveres konfliktus csak tovább nehezítette a helyzetet, tovább növelte az inflációt, ami a gazdaságra, az árakra nagymértékben kihat. A lehetséges nyugdíjemelő intézkedéssel a kormány a kedvezőtlenebb gazdasági folyamatoknak egyik leginkább kitett társadalmi csoportnak, az időseknek a terheit igyekszik enyhíteni.

Szentkirályi Alexandra jelentette be a nyugdíjemelést Fotó: Facebook

Februárban teljes összegű 13. havi nyugdíjat kaptak az idősek

A nyugdíjasok év elejétől öt százalékkal nagyobb havi összeggel számolhatnak, de idén is több címen kaphatnak extra juttatást az idősek. Az államkincstár február közepén folyósította a 13. havi ellátást, ami egy teljes havi nyugdíj összegének felelt meg. Mint emlékezetes, a kormány 2020 elején, a koronavírus-világjárvány kirobbanása után határozott úgy, hogy visszaállítja a 2009-ben megszüntetett 13. havi nyugdíjat. Az akkori tervek szerint a folyamat négy évig tartott volna, azaz csak 2024-ben kaphattak volna teljes összeget a nyugdíjasok, de a kormány felgyorsította a folyamatot. Első alkalommal tavaly fizetett újra az állam 13. havi juttatást, akkor nyugdíjuk negyedét kapták ilyen címen kézhez a jogosultak.

A gazdasági növekedés miatt a kormány tett félre pénzt a nyugdíjprémiumra

Mivel az ukrajnai háború előtti előrejelzések szerint a gazdaság idén is 3,5 százaléknál nagyobb mértékben nőhet, így a kormány ezúttal is tett félre pénzt nyugdíjprémiumra. Tavaly kiugró gazdasági eredményt ért el az ország, akkor mind a két és fél millió jogosult a maximális összegű prémiumban, nyolcvanezer forintos egyszeri juttatásban részesült.

A nyugdíjasokat átlagosan évi 300-400 ezer forinttal segíti a rezsicsökkentés is

Ötszázalékos nyugdíjemelés, teljes összeget jelentő 13. havi juttatás, nyugdíjprémium – a pénzügyminiszter helyettesének korábbi közlése szerint ezekkel számolhat idén a két és fél millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy. Tállai András a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére elmondta: az időseket átlagosan évi 300-400 ezer forinttal segíti a rezsicsökkentés is.





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás