A kutatók is megdöbbentek, az állatok titkos viselkedését leplezték le

Tudnak valamit a majmok, amit mi nem is gondoltunk. A megfigyelések furcsa módon az emberekre is hatással vannak.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.15.
alkoholfogyasztás

A Northridge-i Kaliforniai Állami Egyetem munkatársai a Geoffroy-pókmajmokat figyelték meg, amint az állatok erjedt gyümölcsöket fogyasztottak. A szakértők szerint az eredmények segíthetnek megérteni az emberek alkohol iránti lelkesedését.

A kutatók azt találták, hogy a majmok rendszeresen fogyasztanak alacsony, 1-2 százalékos etanoltartalmú gyümölcsöket. Két példány vizeletét is megvizsgálták, amiből kiderült, hogy az alkohol nem csupán áthalad az állatok szervezetén, hanem képesek megemészteni azt, sőt hasznosítani is. „Most először sikerült igazolnunk, hogy a vadon élő főemlősök emberi beavatkozás nélkül fogyasztanak etanoltartalmú gyümölcsöt” – mondta az egyik kutató, aki további elemzéseket folytatna a témában. Meglátása szerint a gyümölcsevő állatok rendszeresen fogyaszthatnak etanolt rutinétrendjük részeként.

A főemlősök ily módon történő alkoholfogyasztását már korábban is lehetségesnek tartották a kutatók. Vélhetően az erjedt táplálékból energiát nyernek, esetükben nem figyelhető meg ugyanis a részeg állapot. A főemlősök etanol iránti vágya evolúciós előny, ami lehetővé tette, hogy őseink több állat előtt hozzájussanak a legérettebb és legtöbb energiával rendelkező gyümölcshöz. Mára azonban az emberek etanolkedvelése inkább veszélyes, és nem jelent táplálkozási előnyt.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás