RETRO RÁDIÓ

Szívszorító! Így tisztelgett Nagyszőlős a hősi halott magyar katona előtt

Jaroszláv nem merte megmondani édesanyjának, hogy háborúba megy, csak annyit árult el, hogy segélyszállítmányokat visz csupán.Megosztás
Szerző:
2022.04.12. 09:00
szívszorító temetés

Titkolta az édesanyja előtt, hogy a háborúba megy a hős kárpátaljai katona. Jaroszláv Bucsában vesztette életét hat társával együtt, amikor az oroszok rájuk támadtak. Anna nem kívánja az ellenséges egyenruhások halálát, mondván, őket is hazavárja a családjuk – írja a Bors.

A kárpátaljai beregszászi járás számtalan lakója jött el a temetésre /Fotó: Bors

Szombaton helyezték végső nyugalomra Nagyszőlős hősét, Jaroszlávot. Amikor a városon végigvitték a koporsóját, a lakosság az utcára ment és térdre ereszkedett. A görögkatolikus temetési szertartásán 16 pap vett részt. A családapa Bucsában esett el a háborúban.

A fiam nem szerette volna, hogy aggódjak érte, ezért annyit mondott: segélyszállítmányt visz az önkéntesekkel Kijevbe. A frontot meg sem említette” – mondta a Borsnak a hősi halott édesanyja. Anna a gyermeke társaitól értesült Jaroszláv haláláról.

Katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra Jaroszlávot /Fotó: Bors

„Tízen utaztak a kocsiban Bucsa térségében 31-re virradóan. Úgy lehetett tudni, az oroszok a városból már kimentek, Jaroszlávék mégis szembetalálkoztak a tankokkal. Az ellenséges erők azonnal tüzet nyitottak. A fiammal együtt hét ukrán katona azonnal meghalt, egy nyolcadik társuk pedig a kórházban vesztette életét” – csuklott el Anna hangja.

Az édesanya vallásosan nevelte a gyermekeit.

„Amíg úton voltak, többször is beszéltünk telefonon. Kérdezgettem Jaroszlávot, hogy nála van-e a szentelt víz a kis fiolában, mire megnyugtatott, hogy azzal együtt a nagyapja rózsafüzérét is magánál tartja, és imádkozik is a Szűzanyához” – emlékezett vissza a gyászoló anya.

Édesanyjának, Annának azt mondta, segélyszállítmányt visz Kijevbe /Fotó: Bors

Jaroszlávnak két lánya született. A négyéves Emília még nem érti, hogy az édesapját soha többé nem látja, de a 10 esztendős, első áldozásra készülő Alexandra már tudja az igazságot.

Boldogan éltek a feleségével. Emlékszem, a fiamnak hosszú haja és szakálla volt, és gyakran megengedte, hogy játékból a gyerekek azokat fonogassák. Emike állandóan kérdezgeti, hogy mikor jön haza az apukája. Mifelénk ritkán szólalnak meg a légvédelmi szirénák. Szandi napokig nem tudott aludni, de sokat beszélgetett a lelki atyjával, Mario atyával. Úgy tűnik, egy kicsit sikerült megvigasztalni” – mondta a leány nagymamája.

Anna kinyilvánította: akármekkora fájdalom is mardossa a lelkét, nem kívánja az ellenséges katonák halálát.

Az én fiam egyetlen anya gyermekét sem ölte meg a háborúban, és én sem szeretném, hogy egy orosz asszony ugyanazt a fájdalmat átélje, mint amit nekem kellett. A támadás annyira hirtelen érte Jaroszlávékat, hogy talán nem is volt idejük a fegyverükért nyúlni.”

Két lánya, Emília és Alexandra imádta befonni a szakállát /Fotó: Bors

Miután Anna megtudta, mi történt, szeretett volna Kijevbe utazni, hogy azonosítsa a fia holttestét. Erről lebeszélték, mondván, jobb, ha olyannak marad meg az emlékezetében, mint amilyen az életben volt.

Jaroszláv egy 190 centi magas, 107 kilós, erős ember volt, aki imádta a családját” – zárta a gyászoló édesanya.

Ezeket olvastad már?
Horrorfilmbe illő vágóhidat záratott be a Nébih – Videó

Horrorfilmbe illő vágóhidat záratott be a Nébih – Videó

A világvége közeleg: a tudósok bejelentették, mikor hal ki az emberiség

A világvége közeleg: a tudósok bejelentették, mikor hal ki az emberiség

Ennyi pénz gyűlt össze a Jókai utcai házomlásban megsérült balerina támogatására

Ennyi pénz gyűlt össze a Jókai utcai házomlásban megsérült balerina támogatására

„Csont és bőr voltam” – hősként küzd a 19 éves  Panka ritka, súlyos betegségével

„Csont és bőr voltam” – hősként küzd a 19 éves Panka ritka, súlyos betegségével

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás