RETRO RÁDIÓ

„A mi hősünk” – nyilvánosságra hozták az elhunyt búvár fényképét

A Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.Megosztás
Szerző:
2022.04.06. 15:15
gyász

Ahogy korábban lapunk is beszámolt róla, a napokban eltűnt egy búvár a jósvafői Kossuth-barlangban. Később azonban az is kiderült, hogy a barlangi búvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja volt, aki a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés alatt ért baleset – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) kedd este az MTI-vel.

„A mi hősünk. Küzdött. Nem adta fel. Csak egy megoldás létezett számára, az, hogy kijut, az, hogy túléli. Az utolsó lélegzetvételig. Így érdemes élni, csakis így. Isten veled, Márton!” – búcsúzott az elhunyt hőstől az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook-oldalán. A szervezet egyébként az oldalukon egy hosszabb írásban is megemlékezik a saját halottjukká nyilvánított férfiről.

Szabadidejében, kutatómunka során végzett merülés közben a jósvafői Kossuth-barlangban, baleset következtében életét vesztette a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóbúvára – írták közleményükben részletesen, majd hozzátették, hogy Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester 2008. május 16-án került a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Speciális Mentési Parancsnokság állományába búvárként, de beosztott tűzoltói feladatokat is ellátott. Számos nagy tűz-, illetve káreset felszámolásában bizonyította bátorságát, rátermettségét. Szakmáját kiválóan ismerte, az egyik legtapasztaltabb búvár volt az állományban.

Szabadidős munkájába halt bele

A közleményből is kiderül, hogy Márton szabadidejében barlangi kutatóbúvárként is dolgozott, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint hazánkban mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutatóbúvár szakmában.

„Példamutató munkájával, segítőkészségével sokak tiszteletét, barátságát vívta ki”

Képzett, magabiztos, aktív közösségi életet élő, jó kedélyű, igazi kolléga volt. Munkáját mindenkor nagy hivatástudattal és szorgalommal, a tűzoltóság iránti lojalitással végezte. Szolgálati évei alatt megszerzett tapasztalatával segítette az újonnan felszerelő búvárok beilleszkedését, nagyban hozzájárulva szakmai fejlődésükhöz. Szolgálaton kívül is lehetett rá számítani. Példamutató munkájával, segítőkészségével sokak tiszteletét, barátságát vívta ki.

Kiemelkedő munkája elismeréseként több alkalommal részesült elismerésben. A Tájékozódási Búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett hazánknak, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert az FKI igazgatója a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság saját halottjának nyilvánította. Emlékét kegyelettel őrzi a katasztrófavédelem teljes személyi állománya – közölte a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Ezeket olvastad már?
Felfoghatatlan tragédia: fűnyírás közben érte a halál a fiatal nőt

Felfoghatatlan tragédia: fűnyírás közben érte a halál a fiatal nőt

Nagy érvágás lenne: a Meta ismét belengette azt, amitől mindenki tart

Nagy érvágás lenne: a Meta ismét belengette azt, amitől mindenki tart

„Nem tudtam, hova rohanjak” – lövöldözés tört ki a plázában, halottak is vannak

„Nem tudtam, hova rohanjak” – lövöldözés tört ki a plázában, halottak is vannak

Eltűnt a hirdetési oldalakról Lagzi Lajcsi ötmilliárd forintos kastélya

Eltűnt a hirdetési oldalakról Lagzi Lajcsi ötmilliárd forintos kastélya

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás