Szeretnél a bolygónk védelmére odafigyelni? Ezeken az eseményeken teheted meg

A Metropol összegyűjtötte a hétvége legfontosabb eseményeit, többek között a programokat, illetve, hogy hogyan változik a közlekedés.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.04.22. 04:50
III. kerület IV. kerület VII. kerület XII. kerület XIV. kerület XVI. kerület XX. kerület XXII. kerület XXIII. kerület ez lesz ma

Ma van a Föld napja

A világ 1970 óta ünnepli a jeles eseményt. A világnapot 52 éve Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató álmodta meg bolygónk védelme érdekében. A ma ezernél több szervezetet számláló, az egész világon elterjedt mozgalom már az elindulásakor több mint 25 millió amerikai támogatását élvezte. A hazánkban 1990 óta megrendezett nemzetközi nap célja, hogy tiltakozó akciókkal hívja fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Vigyázzunk a Földünkre, csak egy van belőle! Fotó: Shutterstock

Az állatkert is ünnepli a Föld napját

Színes programokkal várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert a Föld napja alkalmából április 22–24. között. A témát péntektől vasárnapig érdekes programokkal járják körbe. Szó lesz a fenntarthatóságról, a megújuló energiáról, emellett pedig egy különleges viperavédelmi akcióról is többet megtudhatnak a résztvevők. Szombaton és vasárnap az előadások mellett állatfelvonulás, moldvai tánctanulás és jógaóra is lesz.

Föld napja a Pál-völgyi-barlangnál

Április 24-én Föld-napi rendezvényt tartanak a Pál-völgyi kőfejtőben. Ezen a napon a „Föld Napja Menetlevél” felmutatásával a Pál-völgyi-barlangban vezetett túrákon 50%-os kedvezménnyel lehet részt venni. Természetismereti 7próba, mászófal, barlanglabirintus is lesz az egész napos programok között, amelynek kötött időpontjai:

 • 11.00 Legyél Te is felelős állattartó! – kutyás bemutatóval
 • 13.00 Barlangi mentési bemutató
 • 14.00 Állati jó előadás – sok-sok állatszereplővel
 • 15.30 Földmentés Bogárháton – gyermekműsor
 • Takarítási akció Pesterzsébeten

  A Föld napjának a célja, hogy odafigyeljünk a környezetünk fontosságára, ezért pénteken délelőtt 10 órakor a XX. kerületben a Szociális Foglalkoztató szervezésében szemétszedést tartanak. Találkozó: Újtelepi Parkerdő volt „focipálya” erdei tisztás, Megközelíthető a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház mentőbejárata felől (Alsó Határ út 173.). A Szociális Foglalkoztató biztosítja a takarításhoz szükséges:

 • munkavédelmi kesztyűt
 • zsákokat
 • szerszámokat
 • Erdőtakarítás a XVI. kerületben

  Szintén április 22-én tartják az erdőtisztítást 16 és 19 óra között a Simonfa utcától délre található részen. A szemétszedés mellett növényismereti sétával is várják az érdeklődőket.

  Szemétszedéssel a Földért a XXII. kerületben

  Holnap reggel 8 órakor szemétszedést tartanak a Tétényi-fennsíkon. Találkozó a Dózsa György út és a Kamaraerdei út sarkán. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, aki szeretne tenni a környezet védelméért. A szervezők azt kérik, hogy mindenki hozzon magával védőfelszerelést, de akinek nincs, annak a helyszínen biztosítanak.

  Virágosztás Terézvárosban

  A Föld napja alkalmából szombaton 9 órától korlátozott számban osztanak virágcsomagot a háztartások számára. A helyi lakosok az adományt lakcímkártya ellenében vehetik át.

  Sávlezárás a Róbert Károly körúton a metrófelújítás miatt

  A 3-as metróvonal felújítása miatt változásokra kell számítani mától:

 • mától jövő szerdáig sávlezárásokra kell készülni a Róbert Károly körúton, az Árpád híd irányából érkezőknek a Váci úti kereszteződésnél;
 • péntektől április 27-ig a Róbert Károly körúton, az Árpád híd irányából érkezőknek a Váci úti kereszteződésnél egy-egy rövid szakaszon időszakosan megszűnik a szélső, egyenesen haladó sáv forgalma;
 • szombat-vasárnap az M3-as metró Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak.
 • Változik a közlekedés két kerületben is!

  Ma 11–14 óra között szakaszosan és időszakosan lezárhatják a VII. és a XIV. kerületben:

 • az István utca–Dózsa György út (menetirány szerinti szélső forgalmi sáv),
 • a Thököly út (menetirány szerinti szélső forgalmi sáv),
 • a Stefánia út (menetirány szerinti szélső forgalmi sáv),
 • a Mogyoródi út (menetirány szerinti szélső forgalmi sáv),
 • és a Bagolyvár utca útvonalat.
 • Veszélyeshulladék-gyűjtés a XXIII. kerületben

  A Tiszta Soroksárért napok alkalmával április 23-án 8:00 és 12:00 óra között veszélyeshulladék-gyűjtést tartanak. A kerületi lakosok a Hősök tere–Arany János utca sarkán, illetve Újtelepen a Dinnyehegyi úton adhatják le a veszélyes hulladékokat.

  A hétvégén pótlóbusz jár a csepeli HÉV vonalán

  Karbantartás miatt 2022. április 23-án és 24-én (szombaton és vasárnap) a H7-es HÉV nem közlekedik. A vonatok helyett a Boráros tér és Csepel, Szent Imre tér között a H7-es pótlóbusszal lehet utazni.

  Mától jönnek az értesítések a középiskolai felvételi eredményről

  Április 22. és április 29. közt érkeznek e-mailben, esetleg postai úton az értesítések a diákoknak, arról, hogy ki hol kezdi meg a sulit szeptemberben. A tanulók minden olyan középiskolából értesítést kapnak, ahová jelentkezési lapot adtak be.

  Fókuszban az egészség!

  Az I bike Budapest bringás felvonulás a nemzetközi Föld napjához igazodva, április 23-án, 15 órakor a városligeti Királydombtól indul, ahonnan a menet a Damjanich utca, a Rottenbiller utca, a Rákóczi út érintésével az Erzsébet hídon megy át Budára. Átkelnek az Alagúton, majd az Attila útról visszafordulnak és áttekernek az Erzsébet hídon, majd a Pesti alsó rakparton érik el az Árpád hidat és a Margitszigetet, ahol délután 5 körül közös bringaemeléssel zárul a felvonulás.

  Az egészségünkre és a bolygónkra is figyelhetünk Fotó: Metropol

  Lezárás lesz a vonulás miatt

  Holnap 9 órától 10 óra 30 percig forgalomkorlátozások lesznek a XII. kerületben a Szent János Kórház parkoló–Diós árok–Béla Király út–Istenhegyi út–Költő utca–Diana utca–Karthauzi utca–Agancs utca–Rege utca útvonalon.

  Egészségnap a III. kerületben

  Óbudán, a Szent Margit Rendelőintézet szervez egészségnapot április 23-án 8–14 óra között. Hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára, ingyenes szűréseket, előadásokat és tanácsadást tartanak az érdeklődőknek.

  Sportparti Újpesten

  Holnap 9 és 16 óra között rendez sportpartit a IV. kerületi önkormányzat Újpesten, amelyen a sportprogramok mellett főzőverseny is várja az érdeklődőket.

  Rekordkísérlet a X. kerületben

  Április 23-án 10 és 12 óra között váltófutásban várják rekordkísérletre az embereket Kőbányán. A cél az, hogy minél több kilométert fussanak le két óra alatt a résztvevők.

  Előzd meg a fogaskerekűt

  Szombaton tartják az előzd meg a fogaskerekű versenyt a XII. kerületben, ahol a cél az, hogy a bátor indulók előbb szakítsák át a célvonalat, mint a Fogaskerekű vasút.

  A cél, hogy gyorsabb legyél, mint a fogaskerekű Fotó. Origo

  800 éves az Aranybulla

  1222. április 24-én adta ki II. András az Aranybullát. Ez az első olyan okirat, amely a magyar nemesség jogait először rögzítette.

  Ezeket olvastad már?
  Kozma atya elárulta, mi pünkösd nagy titka

  Kozma atya elárulta, mi pünkösd nagy titka

  Elkészült és megdöbbentő részleteket rejt a Deák téri késelés jegyzőkönyve

  Elkészült és megdöbbentő részleteket rejt a Deák téri késelés jegyzőkönyve

  Járni sem tud már, vérre van szüksége a 14 éves élsportoló Boginak

  Járni sem tud már, vérre van szüksége a 14 éves élsportoló Boginak

  Így döntött a család: Suhajda Szilárd teste az Everesten marad

  Így döntött a család: Suhajda Szilárd teste az Everesten marad

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik  Hírlevél feliratkozás