RETRO RÁDIÓ

Egyre nagyobb szükség van a plazmadonorokra

Emelt díjakkal várják a donorokat a plazmaközpontok. (x)Megosztás
Szerző: Pr Cikk
2022.04.10. 02:00
hirdetés

Sokak számára ez az egyetlen lehetőség

Magyarországon több, mint 4000 ember számára a vérplazma-alapú gyógyszerek jelentik a túlélés esélyét, vagy annak lehetőségét, hogy súlyos betegségük ellenére is teljes életet élhessenek. Többek között a vérzékenységgel vagy immunhiánnyal élők, a máj- és vesebetegek, a hepatitisz B-ben szenvedők kezeléséhez elengedhetetlenek ezek a készítmények, de plazma szükséges a csontvelő- és szervátültetettek számára, valamint a műtéteknél használt fibrinragasztó és a tetanusz elleni vakcina előállításához is.

Képek forrása: BioLife Plazma Hungary Kft

A plazmaadás biztonságos és nem megterhelő

A plazmaadás hasonlít a véradáshoz, de fontos különbség, hogy a vérnek a plazmán kívüli alkotóelemeit, a vörös- és a fehérvérsejteket és a vérlemezkéket visszaáramoltatják a plazmaadó szervezetébe – így végül csak 6-800 ml plazmát vesznek le a donortól a megfelelően felszerelt központokban. Ezt a plazmamennyiséget, amelynek egyébként 92%-a víz, egy egészséges szervezet könnyedén és gyorsan pótolja. Plazmát adni 72 óránként lehet, de 365 nap alatt maximum 45 alkalommal.

Dr. Nyerges Judit, a Vascular és Sanaplasma plazmaközpontokat üzemeltető BioLife Plazma Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a magyarországi központokban nagy gondot fordítanak arra, hogy csak az egészséges donorok adhassanak plazmát – ez egyrészt a donorok biztonságát szolgálja, másrészt a szűrések biztosítják azt is, hogy jó minőségű plazmából készüljenek a létfontosságú plazmaalapú gyógyszerek. „Csak egészséges, 18 és 60 év közötti, 50 kg és 150 kg közötti súllyal rendelkező felnőttek adhatnak plazmát. A plazmaadás előtt átfogó orvosi vizsgálatra kerül sor, ezt részletes egészségügyi felmérő kérdőív egészíti ki, és a plazmaadás csak megfelelő eredmények esetén megengedett.”

Ugyanakkor a professzionális szemlélet mellett a plazmacentrumokra a barátságos, családias hangulat jellemző. „Igen jó a kapcsolatunk a donorjainkkal, akik ki is emelik, hogy kedves és figyelmes személyzettel találkoznak nálunk” mondta dr. Nyerges Judit. „Fontos alapérték a plazmaközpontjainkban, hogy a donorok teljes biztonságba érezzék magukat, és minden alkalom, amikor nálunk járnak és plazmát adnak, kellemes élmény legyen a számukra.”

Képek forrása: BioLife Plazma Hungary Kft

Megemelt költségtérítés és juttatások

Összhangban a minimálbér emelkedésével, 2022-ben az ország valamennyi Vascular Plazma és Sanaplasma központjában nőtt a sikeres plazmaadás alkalmával kapható juttatás, ezen felül akik először adnak plazmát, 20 000 forint további juttatást kaphatnak utalvány formájában, amely két részletben kerül kifizetésre. Tehát az első plazmaadóknak járó juttatás a második látogatásig összesen akár 38 000 forint is lehet. A cégcsoport 10 plazmaközponttal az ország nyolc nagyvárosában várja a segíteni vágyó érdeklődőket. Helyszínek: Budapest, Pécs, Kecskemét, Szeged, Miskolc, Eger, Nyíregyháza, Debrecen.

További információ és időpontfoglalás a https://teddmegmost.hu oldalon!

(x)

Ezeket olvastad már?
Hatalmas pók tartja rettegésben a XVI. kerületieket: megszólalt a vadállatbefogó

Hatalmas pók tartja rettegésben a XVI. kerületieket: megszólalt a vadállatbefogó

Mi történt? Egyszerre ketten is rosszul lettek a villamoson!

Mi történt? Egyszerre ketten is rosszul lettek a villamoson!

Te tudod hány nemzeti park tisztaságára kellene ügyelnünk?

Te tudod hány nemzeti park tisztaságára kellene ügyelnünk?

Novák Katalin Elon Muskkal találkozott - Fotó!

Novák Katalin Elon Muskkal találkozott - Fotó!

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás