Ez nem vicc: a zokniban alvástól még a szex is jobb lesz





Bár sokan ördögtől való gondolatnak tartják, ha nem mezítláb bújnak be az ágyba, egy friss kutatás bizonyítja, mennyi előnye van, ha éjjel is zoknit viselünk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.15.
zokni

A közvélemény javának szemében a zokniban alvás már a zoknival viselt szandál sokat kritizált jelenségének előszobája, de egy nemrég lefolytatott vizsgálat eredményeinek olvasatán valószínűleg sokan változtatnak alvási szokásaikon. Ugyanis az alvási rendellenességekkel foglalkozó specialista, Michelle Drerup és csapata arra a megállapításra jutott, hogy az éjjel is viselt zokni javít az alvásminőségünkön, a vérkeringésünkön, a bőrünk állapotán, de még a szexuális életünket is pozitívan befolyásolja – írja a Cleveland Clinic.

Az talán már nem titok, hogy mikor alszunk, a testünk alaphőmérséklete lejjebb süllyed a nappal megszokottnál. Ez egy természetes folyamat, a keringési ritmusunk része, és épp ezért javasolják a kutatók, hogy a hálószobánk fűtését mindig csavarjuk lejjebb, mint a nappaliét. Viszont ha a lábujjaink túl hidegek, akkor a testünk alaphőmérséklete néhány fokkal megemelkedik, mivel a szervezetünk több vért áramoltat a hideg végtagjainkba, ez a plusz energiafelhasználás pedig növeli a teljes testünk hőmérsékletét. Azonban ez a veszély a puha zokniba bújtatott lábak esetén nem áll fenn, testünk kiegyensúlyozottan megőrizheti az alvás alatti normál alaphőmérsékeltét, így könnyebben is alszunk el, és az alvási időt is pihentetőbbnek éljük meg.

Fotó: Pixabay

Ezen a fontos alaphatáson kívül a zokniban alvásnak más előnyei is vannak, többek között csökkenti az úgynevezett Raynaud-szindróma hatásait: a hideg láb szindrómának is nevezett jelenség esetén csökken a lábunkban a keringés sebessége, mivel a kihűlt erekben lelassul a vér áramlása, és súlyosabb esetben akár el is színeződhet a bőrünk. Ugyanígy csökkenti menopauza alatt tapasztalható hőhullámok jelentkezésének gyakoriságát, amelynek hátterében szintén az éjjeli alacsonyabb testhő ingadozása áll.

Egy 2005-ös felmérésből pedig az is kiderült, hogy akik zokniban alszanak – vagy esetleg romantikus együttléteik alatt is viselik –, azok sokkal nagyobb valószínűséggel élnek meg erősebb orgazmust szex közben. Dr. Drerup ehhez a következtetéshez még annyit hozzátett, hogy a tudományos magyarázatot még nem találták meg, ami a tételt bizonyíthatja, de keresik. Ezen túl a bőr hidratáltságának megőrzésében is fontos szerephez jutnak az éjszaka viselt zoknik, főleg, ha lefekvés előtt ápoló krémekkel kenjük be a lábunkat: a szövet ugyanis megőrzi a nedvességet, és elősegíti a hatóanyagok bőrünkbe való beépülését, valamint meggátolja a talpunk és sarkunk kiszáradását.

Arra vonatkozóan, hogy milyen zokni az ideális, a kutatók azt állítják, bármilyen kényelmes, nem túl szoros, puha darab megfelelő lehet, bár a szintetikus anyagból varrt zoknik kevésbé hatékonyak, mint pamut társaik. A kompressziós zoknik éjjeli viselését azonban nem javasolják, kivéve, ha kifejezetten orvos írta elő ezt.

Drerup azt is hozzátette, hogy a mezítláb alvóknak sem kell különösebben kétségbeesniük, de érdemes elgondolkodniuk azon, hogy egy aprócska változtatással mennyivel kényelmesebbé tehetik az éjszakáikat. Azt azonban kihangsúlyozza, hogy bár a zokni elősegíti a könnyebb elalvást és megszakítások nélküli alvást, a komolyabb alvási nehézségekkel szenvedők számára nem kizárólagos megoldás a plusz ruhadarab, nekik érdemes szakorvost felkeresniük a problémájukkal.





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás