Orbán Viktor: Le a kalappal az önkéntesek előtt – Videó!





Nem kell várni senkire, a menekültek ellátása a mi dolgunk – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.03.04.
interjú

A miniszterelnök csütörtökön Beregsurányban járt, ahol azt mondta: Ukrajnából Magyarországra érkező menekült ember ellátatlanul nem marad.

„Magyarország most a menedék”

Orbán Viktor a beszélgetés elején közölte, amit most látunk, a krízisnek az eleje. Találkozott a Magyarországra menekültekkel, akik a belső területekről jönnek, és persze vannak kárpátaljai magyarok is. Találkozott harmadik országból érkezőkkel is, többek között nagyon sok indiaival. A kormányfő beszélni fog az indiai kormányfővel, hogy hazamenjenek az indiaiak. Sok más ország esetében is hasonló a helyzet. Magyarország sokaknak most a menedék – fogalmazott a miniszterelnök.

„Le a kalappal az önkéntesek előtt”

Kárpátalja jelenleg még nem katonai terület, ami nagy szerencse. Ha ez megváltozna, akkor onnan is nagyon sokan jönnének – mondta a kormányfő. Szólt arról is, hogy meg kell szervezni az itt maradók életét, de egyelőre 70-80 százalék továbbmegy. A harmadik országbelieket pedig haza fogjuk reptetni. Akik itt maradnak, azoknak itt kell megteremteni az életet – tette hozzá. Az oltatlanokat be kell oltani. Minden állami szervnek megfeszített munkát kell végeznie. Le a kalappal az önkéntesek előtt – mondta Orbán Viktor. Ők adják a nagy támaszt az állami szervek mögött. Orbán Viktor elmondta, zajlanak az egyeztetések a munkaadókkal, hogyan lehet az itt lévőket állásokba elhelyezni. Ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, de a nemzetállamok cselekednek. Nem tudom, mi folyik Brüsszelben, de ha erre várnánk, akkor nagyon súlyos állapotok alakulnának ki a határon – mondta Orbán Viktor. „Brüsszel egy fillért nem adott a migrációs nyomásra és a kerítésépítésre, így magunk oldjuk meg ezt. Mi a békében vagyunk érdekeltek” – közölte a kormányfő.

Egy V4-es közös menekültügyi rendszert kell kialakítani

Orbán Viktor szólt arról is, hogy már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy békésen kell rendezni az orosz–ukrán konfliktust, mert mindenki tudta, hogy egy esetleges háború miatt a szomszédos országok kerülnek nehéz helyzetbe. Mindent megpróbáltunk az elmúlt években, de ennyire futotta. Egy V4-es közös menekültügyi rendszert kell kialakítani – mondta a kormányfő. Fotó: AFP

„A NATO akkor véd meg minket, ha mi is készen állunk arra, hogy megvédjük magunkat”

Orbán Viktor közölte, nagy jelentőségű dolog történt Németországban, mert az ottani haderőfejlesztés révén teljesen meg fog változni Európa. Németország újrafelfegyverzése történik most. A hiányzó német haderőt az amerikaiak pótolták. Gyenge ember nem kap békét – mondta a kormányfő. Senki nem fogja az életét kockáztatni, hogy megvédjen másokat. A NATO akkor véd meg minket, ha mi is készen állunk arra, hogy megvédjük magunkat. Ha a felkészülést egy ilyen konfliktusra nem csináljuk meg, akkor az később sem fog menni. Mi időben kezdtünk hozzá – mondta Orbán Viktor.

„Már elég erősek vagyunk arra, hogy garantáljuk Magyarország biztonságát”

A kormányfő felidézte, hogy 2010 után sem a hadsereg fejlesztése, hanem a gazdaság újraindítása volt a legfontosabb. Ezt követően indult el a hadsereg fejlesztése. Már elég erősek vagyunk arra, hogy garantáljuk Magyarország biztonságát. Akkor lehet baj, ha belesodródunk ebbe a háborúba – tette hozzá.

A baloldal belevinné a háborúba az országot

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ezért van szükség stratégiai nyugalomra – mondta a kormányfő. Mindenki felzaklatott állapotban van a háború miatt. Egy ilyen helyzetben könnyű hibázni, ezért nem szabad semmilyen elkapkodott döntést hozni. Úgy látom, a baloldal a háború oldalán áll, mert amit ők akarnak, az belevisz minket a háborúba. A kormányfő szerint a fegyverszállítás katonai célponttá alakítaná Kárpátalját. Nem lehet a nyugati barátainknak szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal – tette hozzá. Ebben a konfliktusban a legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szíven ütötte az a kijelentés, hogy a kárpátaljai magyarok oroszbarátok. Ez egy feljelentés volt ebben a háborús helyzetben, ez a legközvetlenebb veszélyt hozta az ottani magyarok fejére – mondta a kormányfő. A választási kampányban, ha háború van, akkor a magyarok biztonsága a legfontosabb, és nem a kampány maga – tette hozzá.





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás