RETRO RÁDIÓ

Ókovács Szilveszter: Ez a ház olyan, amilyen egy Operaház sincs a világban, ezt magunk építettük! - Videó!





Március 12-én este gálakoncerttel, a következő két napon pedig Erkel Hunyadi László című operájának ősváltozatával, valamint MacMillan Mayerling című balettjével ünnepli az OPERA, hogy csaknem öt év után ismét felgördülhet a függöny a felújított Andrássy úti Ybl palotában. A nagyközönség március 15-től látogatói túrákon is megismerkedhet a felújított Operaházzal.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.03.12.
VI. kerület nyitás

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója nemcsak „hivatalból”, vezetőként és művészként kísérte figyelemmel a felújítást, hanem gondos gazdaként a tervezésben, a kivitelezés és gyakorlati megvalósítás idején is mindvégig kivette a részét a munkából, csakúgy, mint az itt dolgozó kollégák – akikre jó hatással volt lelkes vezetőjük számtalan motivációja. Az építkezésből kijutott bőven Ókovács Szilveszternek, 10 éves igazgatói működése alatt felébresztette Csipkerózsika álmából az Erkel Színházat, megálmodta és kitartóan véghez vitte az Eiffel Műhelyház létrejöttét, miközben Zoboki Gáborral szoros együttműködésben bábáskodott az Ybl palota, az Opera újjászületésén is.

Négy plusz három gyermek

A négy gyermeke mellett az Opera, az Erkel és az Eiffel sorsát is szívén viselő művészemberrel az Opera megnyitása előtt beszélgettünk, miközben végigvezetett az Eiffel Műhelyház újabb egységein, és maga is gyermeki izgatottsággal mutatta a készülő helyiségeket. A művész-főigazgató mesélt a létrehozandó saját iskola tervéről is, és arról, hogy a Covid alatt hogyan hasznosították házon belüli emberi erőforrásaikat, ki-ki hozzáértése szerint gyalut, kalapácsot, megfelelő szerszámot ragadva, hogyan vette ki a részét a kétkezi munkából is. Ókovács Szilveszter állítja: ettől lett még jobban az övék az egész. „Ez a ház olyan, amilyen egy Operaház sincs a világban, ezt magunk építettük!”

Ókovács Szilveszter már a felújított Operában hirdette meg a 2022/23-as évadot Fotó: Nagy Attila

Itt mindenki otthonra lelhet

Az Eiffelről megtudtuk, hogy a kortárs balett szerelmeseinek és a különleges operák szerelmeseinek, egyaránt épült, és mindazoknak, akik szívesen próbálják ki a tánccal, a jazz-zel való együttműködést, a szöveges darabokkal, a led-falakkal való összejátszást. Otthonra lelhetnek itt a gyerekek is a számukra készült játszóterek és foglalkozások színterein, de a mozilátogatóknak is kedvenc törzshelye lesz ez a (mű)hely.

Magyarország legnagyobb középülete

„ Ez Magyarország legnagyobb középülete, amely egy műhelyház. Aki pénztárcakímélőn szeretne operát, balettet, gyermekelőadást látni, az csakis az Eiffelbe jöjjön!” – biztat mindenkit Ókovács Szilveszter. A főigazgató fontosnak tartja kiemelni, hogy az Eiffelt „szerkezetkész állapot felett kicsivel” vették át, minden hideg-meleg burkolat, a bútorok is itt készültek, jelenleg is 5 próbaterem kialakításán dolgoznak a „helyi erőkkel”.

„Az Erkel Színházba 20 évvel ezelőtt, mint annak a vezetője szerződtem, ezt nem lehet elfelejteni, mint ahogy azt sem, hogy 2013-ban kétéves harc után sikerült kinyitnom az Erkelt a lakat alól. Akkor az volt a legfontosabb gyermek a számomra, erre voltam a legbüszkébb. Most pedig, hogy visszakerülünk az Operaházba, ez a legfontosabb.”

Nézze meg Ókovács Szilveszterrel készült beszélgetésünket!

Dalszínház és kamarakiállítás

Mítosz & történelem címmel hirdette meg 2022/2023-as tematikus évadát a Magyar Állami Operaház. A felújított Andrássy úti Ybl palotában a dalszínház számos új funkcióval és szolgáltatással, új kiadványokkal és március 28-ig kamarakiállítással is várja az érdeklődőket. Két helyszínen több mint 500 különféle méretű és jellegű színházi előadást és foglalkozást, 53 féle repertoárdarab mellett 16 kisebb-nagyobb bemutatót, köztük 7 egész estés, nagytermi produkciót (operát és balettet) tűz műsorára 139. évadában az Opera.

Operapremier

Hunyadi-próba a nagyszínpadon Fotó: Berecz Valter
Hunyadi Lászlóval nyit az Opera Fotó: Berecz Valter

Az Operaház újranyitásán felcsendült produkció most a Hunyadi László az MTA Zenetudományi Intézet és Szacsvai Kim Katalin által közreadott 2006-os kritikai kiadása nyomán készült, ami alapján Kocsár Balázs 2010/11-ben már vezényelte a debreceni Csokonai Színház előadását. A helyreállított darab hűen tükrözi azokat a bel canto és francia nagyoperákra jellemző stílusjegyeket, amelyek az eredeti művet is jellemezték, míg a rendező, Ókovács Szilveszter az énekesek bevonásával készített szövege is az Egressy Béni-féle eredeti alapján készült, az elavult, értelmét vesztett vagy nehezen énekelhető részeket saját megoldásokkal és a Nádasdy-féle változat felhasználásával javítva. A darabot az ősváltozathoz méltó, korhű látványvilág kíséri, aminek jelmez- és díszletterveit Lisztopád Krisztina jegyzi. A produkció ugyanakkor a modern kor eszköztárát alkalmazva vetítéseket is használ (animációs tervező: Czeglédi Zsombor), és a vadonatúj színpadtechnika nyújtotta lehetőségeket is kihasználja.

Balettpremier

Mayerling, a balettpremier az Operában Fotó: Rákossy Péter

Az operapremiert követően, március 14-én a Magyar Nemzeti Balett veszi birtokába az Operaház színpadát, a Mayerling című neoklasszikus kosztümös balettprodukció új színpadra állításával. A darabot, amit MacMillan Liszt Ferenc műveire koreografált, először 2004-ben mutatta be az Opera balettegyüttese. Az előadás a premiert követően március 19-én, 24-én, 26-án, 27-én, 30-án és április 2-án szerepel az Operaház műsorán.

Ybl Palota-túra

Az Andrássy úti Ybl palota újra várja a látogatókat Fotó: Bors/Móricz István

Március 15-től újraindulnak az Operaházon belül a vezetett túrák is, így azok is megcsodálhatják a felújított dalszínházat, akik nem kívánnak az előadásokra jegyet váltani. A nemzeti ünnepen 10:30, 12:00, 13:30, 15:00 és 16:30-as kezdéssel indulnak a közönségforgalmi terekben egyórás vezetések magyar és angol nyelven. Ezt követően vasárnaponként 13:30-tól várják magyar nyelvű vezetések az érdeklődőket, míg angol nyelven minden nap 13:30, 15:00 és 16:30-kor kezdődnek az épületbejárások.





Ezeket olvastad már?
Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás