Emberi sorsok, tragédiák és a magyar segítségnyújtás!





„Jelenleg is konvojok haladnak Ukrajnába, a magyar kormány közel 2 milliárd forint értékben küld segélyszállítmányokat a krízis sújtotta országba, a Hungary Helps Program keretében„ – árulta el a Metropolnak Azbej Tristan. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a magyar vonatkozásban történelminek mondható humanitárius támogatás mellett, a kormány az üldözött keresztényeket továbbra is kiemelten segíti. A tevékenységről most könyv jelent meg.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.10.
nemzetközi segítség

„360 millió keresztényt üldöznek ezekben a percekben is, hitük miatt” – írja Orbán Viktor az Arcok és történetek című könyv előszavában. A miniszterelnök arra is kitér: „Ez azt jelenti, hogy minden 7-ik embert üldöznek, amelyről a keresztény gyökerű Európa mind a mai napig, nem hajlandó tudomást venni. Annak ellenére, hogy ez a válság már nem csak tőlünk távol zajlik, hanem itt áll a kapuink előtt„ – mutat rá a világban zajló fenyegetettségre.

Nagyon sokan menekülnek a háború elől, akik segítségre szorulnak Fotó: AFP

„A segítséget ezért oda kell vinni, ahol szükség van rá, nem pedig a bajt kell ide hozni. Kifosztott templomok, nők elleni csoportos zaklatások és terrorcselekmények jellemzik azokat a térségeket, ahol üldöztetés zajlik: amit korábban csak híradásokból ismertünk, holnap megérkezhet a mi életünkbe is„ – hívja fel a figyelmet a Mediaworks Hungary Zrt. és a Mandiner Books gondozásában megjelent kötetben. A szerzők szívszorító emberi sorsokon, történeteken keresztül mutatják be a magyar kormány, azaz a Hungary Helps Program segítségében részesülteket. A segítséget egyébként eddig 190 projekten keresztül, 500 ezer emberhez juttatták el, a világ 50 országába.

Azbej Tristan államtitkár: 360 millió keresztényt üldöznek ezekben a percekben is, és naponta átlag 16 keresztény embert gyilkolnak meg vallása miatt /Fotó: Metropol

Emberi sorsokat jobbá tenni

„A mindennapi életformánk, a kultúránk, például a szabad akarat, a nők tisztelete mind- mind a keresztény civilizációból ered. Az emberi személy tisztelete, fogalma is az ó keresztény-kor krisztológiai vitáiból kristályosodott ki. Emiatt is a magyar kormány személyre szóló segítséget nyújt, emberi sorsokat segít meg mind az ukrán-orosz válság miatt menekülőknek, mind a Közel-Keleten, Afrikában élő üldözött keresztényeknek” – hangsúlyozta az Arcok és sorsok című könyv bemutatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Azbej Tristan ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „A kötetben szereplő emberi történetekből nemcsak az üldöztetés miatti szenvedés olvasható ki, hanem az újrakezdés, a remény is„ – mondta az államtitkár, aki hozzá tette: a nyilatkozattevők ugyanis hitük mellett, bátorságukról is tanúbizonyságot tettek. Ahogyan a szerzők is, akik sorsközösséget vállaltak velük egy ideig.

A mai napig világszerte több országban a keresztények nincsenek biztonságban /(Photo by Gihad Darwish / AFP)

Naponta 16 keresztényt gyilkolnak meg a hite miatt

„A Hungary Helps Programnak pontosan az a célja, hogy lehetőség szerint, hozzásegítse az üldözött embereket természet adta jogukhoz: hogy saját szülőföldjükön élhessenek emberi életet. Mert most az a veszély fenyeget, hogy olyan keleti közösségek, amelyek múltja Krisztus koráig nyúlnak vissza, eltűnhetnek. A magyar támogatások előnye pedig abban is rejlik, hogy nem csupán oda küldjük a segítséget a közösségekhez, mint a nyugati NGO- k, hanem személyessé tesszük azzal, hogy emberi kapcsolatok, sorsközösségek jönnek lére. Személyesen is megtudjuk, hogy mivel tudjuk jobbá tenni a rászorult életét például egy olyan helyen, ahol senki nem feltételezné, hogy emberek élnek. Egy sivatagban mondjuk, ahol az emberek vagyona többnyire az a ruha, ami rajtuk van, de valószínű azt is kapták valakitől” – fogalmazott a könyv bemutatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes: A magyar kormány személyre szóló segítséget nyújt, emberi sorsokat segít meg mind az ukrán-orosz válság miatt menekülőknek, mind a Közel-Keleten, Afrikában élő üldözött keresztényeknek /Fotó: Metropol

Az üldözött, éhhalálba taszított keresztény és más közösségek segítéséről

„A magyarságnak az a küldetés adatott, hogy két hozzánk közel álló közösségnek a pártjára álljon, a külhoni magyarságéra és üldözött kereszténységére„ – vélekedett Azbej Tristan. Az államtitkár a Hungary Helps Programról elmondta:

Ennek köszönhetően 500 ezer ember választotta a migráció helyett, a szülőföldön maradást. Azoknak, akik mégis kénytelenek voltak biztonságos országokba elmenekülni, mint ahogyan most történik az ukrán menekültek esetében, lehetővé tettük és tesszük, hogy a biztonság visszanyerése után, visszatérhessenek a szülőföldjükre. Mint ahogyan az Szíria esetében is történt közel 0,5 ezer keresztény családdal.

„A célunk, hogy üldözött keresztényeknek és más szenvedő közösségekhez tartozóknak megóvjuk az életét, az életük helyszínét, és a megélhetésüket. Az életeket például terrortámadások után gyors segítségnyújtással igyekeztünk megóvni, az életük helyszíneit pedig oly módon, hogy Közel- Kelet és Afrika szerte egész keresztény településeket építettünk újjá a népirtás pusztítása után. A megélhetéseket pedig oly módon, hogy amikor az éhhalálba taszították ezeket a keresztény és más közösségeket, élelmiszert juttatunk el hozzájuk. Sőt, Magyarországon képezzük ki ezeknek a közösségeknek a leendő vezetőit ösztöndíjprogramunk keretében„ – tájékoztatott az államtitkár.

A Metropol stábja a helyszínen járt a könyv bemutatóján /Fotó: Metropol

„Kimondtuk azt, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás”

„A támogatottjaink a legnagyobb jócselekedetünknek azt tekintik, hogy elvittük a világba a hangjukat. Kimondtuk azt, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás. Nehéz volt ez a küldetés, mert a liberális világ legeltagadottabb emberi válsága ez. Mára azonban sikerült 17 országot megnyernünk az üldözött keresztények megsegítésének ügyéhez, legutóbb Brazília csatlakozott hozzánk. A programunk szakmailag a leghatékonyabb nemzetközi viszonylatban, minden egyes „forint” a megfelelő helyre érkezett. Ennek a szakmai munkának köszönhető, hogy most, amikor Ukrajnába, a szomszédunkban krízishelyzet alakult ki, azonnal tudtunk reagálni, és átfogó, segítséget nyújtani. Jelenleg is több tucat konvoj indul, és van úton Ukrajnában kárpátaljai magyar és ukrán közösségekhez, hogy életmentő segítséget vigyen a Hungary Helps Program keretében.

Rengeteg segítséget nyújt az Ukrajnából menekülőknek a Hungary Help Fotó: AFP

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás