RETRO RÁDIÓ

Vezet a Fidesz a kampány kezdetén





A Real-PR 93. február második hetében végzett kutatása szerint a Fidesz–KDNP továbbra is szignifikáns, azaz a statisztikai hibahatárokat meghaladó különbséggel vezet a baloldali összefogás előtt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.13.
közvéleménykutatás

Negyvenkilenc nappal az országgyűlési választás előtt a Fidesz–KDNP a biztos szavazó pártválasztók abszolút többségének (54 százalék) támogatására számíthat. A baloldalra most 41 százalék szavazna, ez tehát

13 százalékponttal marad el a kormánypártok eredményétől, és 4 százalékponttal kisebb, mint a múlt decemberi adat. Ezzel párhuzamosan a kisebb pártok együttes eredménye 1 százalékról 5 százalékra

nőtt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom 2, illetve 3 százalékon áll jelenleg – adta közzé a Real-PR 93. közvélemény-kutató cég, hozzátéve, hogy az ellenzéki közös listaállítás elhúzódása, a baloldal sikertelen népszavazási kezdeményezése, valamint Márki- Zay Péter erőtlen kampányteljesítménye az eredmények alapján negatív irányba befolyásolta a kormányellenes összefogás támogatottságát.

Alapvető eltérések láthatók a fővárosi és a vidéki lakosság pártpreferenciáiban: előbbiek többségükben ellenzékiek, utóbbiak többségükben kormánypártiak.

A fővárosi biztos szavazó pártválasztók 53 százaléka adná szavazatát a baloldali összefogás listájára, a Fidesz–KDNP-re 14 százalékponttal kevesebben (39 százalék). Ettől még nagyobb, de ellentétes irányú eltérés van vidéken: 57 százaléknyi biztos kormánypárti szavazóval szemben 38 százaléknyi ellenzéki áll, itt tehát már majdnem 20 százalékpont a rés a két tábor mérete között.

Jellemző eltérés még a főváros és a vidék között, hogy a kisebb pártok közül a Kétfarkú Kutya Párt Budapesten átlépi az 5 százalékos bejutási küszöböt (6 százalék), vidéken viszont biztosan nem (1 százalék). A pártpreferenciák és a lakóhely közötti kapcsolat nemcsak a főváros–vidék viszonylatban mutatkozik meg, hanem a vidéken belül is, hiszen bár mindkét településtípusban abszolút többséget alkotnak a kormánypártiak, de a községekben 61 százalék, a városokban 55 százalék az arányuk. Az ellenzéki közös lista támogatottsága a falvakban mindössze 35 százalék, a városokban 40 százalék – írják közleményükben.





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás