Jobaházi András az órásember, akihez éjszaka is becsöngetnek – Videó!

Jobaházi András szenvedélye a munkája. Rajong az antik órákért, amiket nagy szeretettel és gonddal javít meg az emberek számára. Műhelyében éjjel is dolgozik, sőt még ekkor is vittek már javítandó órát neki.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.19.
hivatás

Jobaházi András az antik órák szerelmese. Műhelyében akár éjjel kettőig is dolgozik, hogy megjavítsa a rábízott órákat.

„1970-ben kezdtem el tanulni, akkor még volt tanműhely, a mai világban már nem létezik” – mesélte Jobaházi András, az „órásember”. Mostanra már visszajáró vendégkörrel rendelkezik. – „Előfordul, hogy éjjel kettőkor hoznak meg egy antik órát. Én dolgozom éjszaka is, sokáig fönt vagyok. Becsöngetnek, van, hogy vidékről, messziről jönnek” – mondta András a Metropolnak.

Szinte mindenféle órát javított már

„Volt olyan, ami egy aranydollárba beépített óra volt. Kérdeztem, hogy honnét származik ez az óra, és azt mondta, hogy az édesapja kapta Truman elnöktől” – mesélte András, aki hozzátette: javított már olyan faliórát is, ami gépfegyverlövedékkel volt átütve. „Nagyon sok óragyűjtő van Magyarországon. Fiatal emberek előveszik a nagypapa óráját, ami zömében az 50-és évekből származik. Ezeket jól fel lehet újítani, remek szerkezet volt mindegyik” – tette hozzá a szakember.

Már nem éri meg hosszú életű órát gyártani

„A 70-es évektől kezdve egyre inkább az a cél, hogy rövidebb életű órákat készítsenek. Tudatában vannak a gyárak, hogy lehet 100-150 évig tartó órákat is készíteni, de szándékosan nem készítenek tartós órát” – mesélte lapunknak András, aki hozzátette, hogy egy jól elkészített falióra akár 300 évig is járhat.

Több mint 200 éves óra

„Egy ilyen órán több évig is dolgozhattak, mire elkészítették. Aki ezt meg tudta engedni magának, egy nagyon tehetős ember lehetett” – mondta Jobaházi András.

András büszkén mutatja a legrégebbi óráját Fotó: Metropol

Top hírekHírlevél-feliratkozás