Jó hír a családoknak! Mától érkezik a családi adó-visszatérítés





A Metropol összegyűjtötte a mai nap legfontosabb információit, hogy mikortól várhatják a családok az adó-visszatérítést, és hogy hány éve szűnt meg a Malév.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.03.
ez lesz ma

Február 14-ig megérkezik az adó-visszatérés

Ma már várhatják a családi adó-visszatérítést azok a családok, akik postán keresztül kérték a kézbesítést – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében. Kiemelte: több mint 160 ezer családnak közel 50 milliárd forintot visznek ki a postások ezekben a napokban. Azok, akik bankszámlára kérték az utalást, a törvényi határidő lejárta előtt, azaz február 14-ig kapják vissza a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat. Varga Mihály elmondta összességében több mint 600 milliárd forintot ad vissza a kormány a gyermeket nevelő szülőknek. Erre a magyar gazdaság sikeres újraindítása ad lehetőséget. Felidézte, hogy Magyarországon a gazdaság teljesítménye Európában az elsők között haladta meg a járvány előtti szintet. A kormány célja, hogy a válság után megerősítse a családokat, az adó-visszatérítés mellett ezt szolgálja a 13. havi nyugdíj teljes visszaépítése, a 25 év alattiak szja-mentessége és a bérek további emelése is – mutatott rá a pénzügyminiszter.

Legkésőbb február 15-ig minden család megkapja az adó-visszatérítést Fotó: Magyar Nemzet/BM

Ma Szent Balázs püspököt ünnepeljük

Február 3-án ünnepeljük a Szent Balázs püspök és vértanú napját, akihez számos legenda és népszokás kötődik. A hagyomány szerint örmény volt és Sivas városában született. Az életéről nem tudunk sokat, de annyi biztos, hogy miután Szebaszte püspökévé választották, azután visszavonultan egy magányos hegyi barlangban élt, ahonnan imákkal vezette népét, tanácsokat osztott, és gyógyította a közösséget. Egy nap egy rémült anya kereste fel, mert fia a torkán akadt halszálkától fuldokolt. A szent megáldotta a fiút, és a szálkát eltávolította a torkából. Ezért is lett Szent Balázs a torokbetegség védőszentje.

Ezek a népszokások kötődnek a Balázs-naphoz:

  • A templomokban ezen a napon végzik a balázsáldást. A pap a szentmise után két keresztalakba illesztett (vagy összecsavart) gyertyát tart a hívek álla alá, és áldást ad vele, hogy az embereket megvédje a torokbajtól.
  • Balázsjárás: az iskolás gyermekek ilyenkor körbejárják a falukat, diákokat toboroznak és adományokat szednek Szent Balázs tiszteletére.
  • Balázsolásként említik azt is, amikor a torokfájással küzdőt a parázsra vetett alma héjával megfüstölik azért, hogy ezzel a betegséget okozó gonoszt elűzzék.
  • Balázs-napi időjóslás: „Ha esik, nyár elején elveri a jég a termést.”
  • 10 éve szűnt meg a Malév

    2012-ben ezen a napon 66 év működés után állt le a Malév. A nemzeti légitársaság utolsó járata, az MA745-ös Helsinkiből háromnegyed tízkor landolt Budapesten. A vállalatot 2018. június elején a cégjegyzékből is törölték. Új légitársaság indítására voltak próbálkozások, azonban azok mind sikertelenek voltak.

    Ma van a rejtvényfejtők világnapja

    2007 óta minden évben február 3-án tartják a rejtvényfejtők világnapját, annak az emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon jelent meg az első Füles magazin. Az első keresztrejtvény Magyarországon 1925. január 22-én a Ma Este című hetilapban jelent meg. 1996 óta a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete hazai rejtvényfejtő versenyeket szervez.





    Ezeket olvastad már?
    Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

    Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

    Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

    Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

    Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

    Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

    Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

    Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás