Döbbenet: havi 800 ezres jövedelem ellenére sincs elég kamionsofőr

A kecsegtető fizetés ellenére sincs elég kamionsofőr. A hiány miatt a bérigények az egekbe szöktek, a kiöregedett sofőrök után nincs utánpótlás.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.08.
hol van az utánpótlás?

Jelenleg hatalmas hiány van kamionsofőrökből, emiatt a bérigények is elszabadultak. Hatalmas a fluktuáció, a gépkocsivezetők a legapróbb probléma miatt is könnyen váltanak, mert rengeteg a meghirdetett állás. A fiatalok pedig nem jönnek olyan ütemben, ahogy azt a szektor megkívánná.

Krízishelyzet alakult ki

– Túlkereslet alakult ki a munkaerőpiacon, a gépkocsivezető-hiány miatt a bérigények sosem látott magasságokban vannak. Ebben a krízishelyzetben a munkaerő megbecsülése, a munkakörülmények javítása önmagában már nem elegendő sem munkaerő-megtartásra, sem új munkaerő bevonzására – mondta Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára, aki hozzátette, 800 ezer forint nettó alatt nehéz megbízható, gyakorlott kamionsofőrt találni.

Konkrétumok leszögezése

Az indexálás a szerződésben rögzített értékkövetési módszer, ami alapján a biztosítási összeg meghatározott mértékkel automatikusan, a szerződés módosítása nélkül változik. A reális indexálás és annak nyilvános közlése a munkavállaló gépjárművezetők érdeke is. A NiT Hungary által kidolgozott indexálásnál a változók negyedévente kerülnek lekövetésre. „A közúti fuvarozás személyiköltség-indexálásának alapcélja, hogy a fuvartenderek megpályázása, a fuvarmegállapodások megkötése, vagy az ártárgyalások során helyzetbe hozza az érdekeiket a megbízóval szemben érvényesíteni szándékozó fuvarozó vállalkozásokat” – mutatott rá a szervezet ügyvezető főtitkára.

Nagy segítség az indexálás

– Megítélésünk szerint a személyiköltség-indexálás egy példátlan piaci segítségnyújtás egy munkaadói szakmai szervezet részéről a képviselt tagság felé, melynek döntő többsége védtelen, a piaci viszonyok változásainak kitett mikro- és kisvállalkozás – mondta Dittel Gábor.

Hatalmas a kereslet megbízható kamionsofőrökre Fotó: Shutterstock

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás