Fantasztikus hír! Ma már minden család megkapja az adóvisszatérítést





Összesen 610 milliárd forintot kapnak vissza a gyermeket nevelő családok a tavalyi adójukból. Csütörtök óta érkezik a bankszámlára a családi adó-visszatérítés azoknak, akik utalással kérték, legkésőbb hétfőig meg kell érkezzen a pénz mindenkinek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.14.
családbarát segítség

Az utalással folyósított összeg meghaladja az 561 milliárd forintot. A postai kézbesítések már megtörténtek, 160 ezer család kapott kézhez összesen közel 50 milliárd forintot.

Legkésőbb ma érkezik a bankszámlára a családi adó-visszatérítés Fotó: Shutterstock

Az adóvisszatérítési jog nem vész el

A visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult (ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőnek). „Fontos, hogy az adóvisszatérítéshez való jog nem veszhet el: aki elmulasztotta 2021. december 31-ig nyilatkozatát benyújtani, és a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az szja-bevallásában igénybe veheti az adóvisszatérítést” – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Nő a gazdaság, javul az életszínvonal

A családok megerősítésére is a magyar gazdaság teljesítménye ad lehetőséget: a tavalyi volt az elmúlt 30 év legnagyobb gazdasági növekedése, és idén is jóval 5% feletti bővülésre számítunk” – írta Varga Mihály. Ennek köszönhető a gyermekesek által befizetett szja visszaadása is, a rengeteg adócsökkentés, és január 1-jétől lépett életbe a lakossági jelzáloghitelek kamatmaximálása is.

Aki elfelejtette a nyilatkozatot benyújtani, annak sem kell aggódnia Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet

Emelkedett:

  • A 200 ezer forintra emelkedett a minimálbér, és 260 ezerre a garantált bérminimum
  • Az alapellátásban dolgozó ápolók fizetése (21 százalék),
  • A bölcsődei, a szociális és a kulturális szférában dolgozók bére (20 százalék)
  • A pedagógusok bére (10 százalék).
  • Az orvosok ügyeleti alapdíja (óránként bruttó 6000 forintra), és emellett az ügyeleti feladatok differenciáltságához igazodva 15, 30 vagy akár 45 százalékkal magasabb kiegészítő juttatás jár.
  • A honvédelmi és rendvédelmi dolgozók bérének (10 százalék), továbbá „fegyverpénzének„ összege (utóbbi jogcímen januárban egy összegben hathavi fizetésüket kapták meg).
  • 100 ezer forintra a közmunkások bére.
  • Dupla nyugdíj februárban

    A nyugdíjak 3 helyett 5 százalékkal emelkedtek januártól. Februárban a teljes 13. havi nyugdíjat is kifizetik a jogosultaknak. Ezt egyébként a Gyurcsány-Bajnai-kormány szüntette meg korábban, Márki-Zay Péter pedig jelenleg ostobaságnak tartja.





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás