Tragikus állapotban a népligeti felüljáró, már a BKK buszai sem hajthatnak fel rá





A Metropol összeszedte a nap legfontosabb információit, hogy hogyan jár a Népligetnél közlekedő reptéri járat és hogy melyik kerületben adhatunk ma vért.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.04.
IX. kerület ez lesz ma

Borzalmas állapotban a népligeti felüljáró, a buszok sem hajthatnak át rajta

A biztonságos használat érdekében január elejétől a 12 tonnánál nagyobb járművek nem hajthatnak át a felüljárón. A közlekedési változás nemcsak a nehezebb járműveket, de az Üllői úton közlekedő 100E buszt is érinti. A repülőtéri közvetlen járat januártól kezdve nem a felüljárón, hanem a Népligeten át közlekedik mindkét irányba. Emiatt néhány perces menetidő-növekedésre kell számítani. Az átjáró állapotát a BKK és a Budapest Közút szakemberei folyamatosan vizsgálják.

Van, ahol a tartószerkezet is kilátszik Fotó: Metropol/NZ

Így vélekednek a felüljáró állapotáról az emberek

  • Zoltán: Amit meg kell javítani, azt meg kell javítani. A kormánytól kapott a főváros egy csomó pénzt, ne herdálják el, hanem mérjék fel, hogy mi a legfontosabb és költsék arra, amire a legszükségesebb.
  • Van, aki szerint a legszükségesebb dologra kéne költenie a pénzt a fővárosnak Fotó: Metropol/Máté Krisztián

  • Vivien: Nagyon veszélyes. Sosem lehet tudni, hogy mikor omlik be. És persze közlekedés szempontjából sem jó, hogy a buszok nem járhatnak rajta és kerülniük kell. Szerintem mihamarabb fel kellene újítani és nem várni, míg rosszabb lesz az állapota.
  • Van, aki szerint csak idő kérdése, hogy tragédia legyen Fotó: Metropol/Máté Krisztián

  • Tamás: A szokásos duma, hogy nincs pénz a felújításra. Én is tömegközlekedéssel járok és sok embert hátráltat, hogy lezárták a buszoknak a felüljárót.
  • Tamás a növekvő menetidő miatt aggódik Fotó: Metropol/Máté Krisztián

    A IX. kerületben adhatunk ma vért

    A Vöröskereszt ma 12–18 óra között várja a véradókat a Lurdy Házba. A szervezet azt kéri a véradóktól, hogy vigyék magukkal személyi igazolványukat (vagy valamely más fényképes igazolványukat, például jogosítványukat vagy útlevelüket), lakcímkártyájukat, tajkártyájukat, és ha van, akkor pedig a véradó igazolványukat is. A véradáson mindenki részt vehet, aki 3 hónapon belül nem adott vért. Véradás előtt tanácsos enni, inni, még akkor is, ha a véradás után a véradók mindig kapnak egy kis ételt, italt.

    Ferencvárosban tartanak ma véradást Fotó: Shutterstock

    159 éve szabadalmaztatták a görkorcsolyát

    1863-ban ezen a napon találta fel James Leonard Plimpton a rugós mechanikájú görkorcsolyát. Elöl és hátul két pár kerék volt, amelyeket egy tengellyel erősített össze. A gumi csapágyak biztosították a rugalmasságot, amivel elég volt csak a testsúlyt áthelyezni, a korcsolyázó már meg is tudott fordulni. Az 1800-as évek közepén nagyon sok feltaláló próbálkozott különféle típusú görkorcsolyák létrehozásával, ám az irányítási problémákat csak a James Leonard Plimpton által létrehozott tudta csak megoldani.

    Isten éltesse Korda Györgyöt!

    Ma ünnepli 83. születésnapját Korda György. A hatvanas évek elején az ország egyik legnépszerűbb énekese volt. Több táncdalfesztiválon is szerepelt, ezek közül 1967-ben Előadói díjat, 1968-ban Közönségdíjat nyert. Sok olasz sláger hazai adaptációjának előadása fűződik a nevéhez. Legismertebb számai a Gyöngéden ölelj át, a Mamma Maria és a Reptér, aminek nemrégiben egy felújított változata is készült. Imád kártyázni, a Sport TV-n sportriporterektől szokatlan átéléssel közvetíti a pókermérkőzéseket.

    Ma van a Braille-írás világnapja, a feltalálója is e napon született

    Minden évben ezen a napon tartják a Braille-írás világnapját. A módszer alapját Charles Barbier fejlesztette ki Napóleon katonái számára azért, hogy éjszaka is kommunikálhassanak, ez volt az úgynevezett éjszakai írás. Ezt alakította át és fejlesztette tovább Louis Braille 1821-ben, ez lett a vakírás. A vakok ennek segítségével tudják elsajátítani az írást és az olvasást. A karaktereket kidomborított pontok adják, amelyet a látássérültek ujjhegyükkel tudnak leolvasni. Ez az írásmód 1829 óta ismert, Magyarországon 1893-ban vezették be.





    Ezeket olvastad már?
    „Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

    „Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

    Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

    Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

    „Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

    „Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

    Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

    Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás