A kőkorszaki Stonehenge építői diófélékkel és gyümölcsökkel készített „energiaszeleteket” is fogyaszthattak egy új brit kutatás szerint.
A műemléket gondozó English Heritage örökségvédelmi szervezet szerdai közleménye szerint a sertéshús, marhahús és tejtermékek maradványai mellett diófélék és különböző gyümölcsök elszenesedett nyomait is felfedezték a híres régészeti helyszín közelében található ősi település, Durrington Walls maradványainál.
A tudósok mindeddig nem tudták, hogy vajon fogyasztottak-e valamilyen édességet is a Stonehenge építői.
„Az állati zsírok mogyoróval és gyümölccsel való kombinálása nagyszerű, kalóriadús energiaszeletet eredményezhetett” - állapította meg Susan Greaney történész, az English Heritage munkatársa.
Az ilyen ételeket olyan ünnepeken fogyaszthatták, mint például a téli napforduló, amely a Kr. e. harmadik évezredben fontos volt a Stonehenge építői számára. De a csemegékkel a látogatókat is megkínálhatták - tette hozzá Greaney.
Az English Heritage egyúttal megragadta az alkalmat, hogy közzé tegye a hagyományos brit karácsonyi sütemény, a mince pie - aszalt gyümölcsök, magvak és fűszerek omlós tésztába töltött keveréke - kőkorszaki ihletésű receptjét.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre