Dohányzol? Itt egy újabb ok, ami miatt érdemes leszoknod





Dr. Müller Veronika szerint a koronavírus nagyobb veszéllyel lehet azokra, akik dohányoznak, ugyanis a füst károsíthatja a tüdő tisztító funkcióját.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.04.
káros szenvedély

A Coviddal kórházban kezelt dohányosok állapota jobban romlik, mint a többi betegé” – mondta el tapasztalatait az M1-en a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója. Dr. Müller Veronika úgy látja, a dohányosok a koronavírus-járvány idején is nagyobb veszélyben vannak. Ennek oka, hogy a dohányfüst súlyosan károsítja a légutak felszínét és a tüdő tisztító funkcióját, amely így mindenféle fertőzésre fogékonyabb lesz. „A koronavírus a felső légutakban náthaszerű tüneteket okoz, kicsit lejjebb köhögést, legsúlyosabb formájában pedig tüdőgyulladást” – hívta fel a figyelmet az egyetemi tanár.

(Fotó: Shutterstock)

Szerinte a delta-variáns esetében a kevesebb érintkezés is elég a fertőzéshez, de a hidegebbre forduló idő is elősegíti a légúti betegségek kialakulását, ezért is kerülnek kórházba egyre többen. A szakorvos a járványügyi intézkedések betartása, a távolságtartás, a higiénia és a maszkhasználat mellett az oltást tartja a legfontosabbnak, mert mint mondta, azok a legveszélyeztetettebbek, akik semmilyen immunitással nem rendelkeznek, nem kaptak, vagy már régen kaptak oltást.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás