Vérlázító! Titokban hajléktalanokat költöztetett be Karácsony a nyugdíjasok közé

Új lakók jelentek meg a csepeli Duna utcai Nyugdíjas Otthonban: Budapest egyéb kerületeinek hajléktalanjai. A beköltöztetést Karácsony Gergely sem a csepeli lakosokkal, sem a kerület vezetésével nem egyeztette.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.05.
XXI. kerület botrány

Az eldöntött ténnyel a XXI. kerületi polgármester is csak a múlt heti közgyűlésen szembesült. Szerinte a főpolgármester ismét a nyugdíjasokba rúgott bele. A csepeliek nagyon felháborodtak a furcsa beköltöztetéseken, annál is inkább, mivel nem ez az első eset, hogy a főpolgármester titokban intézkedik a hajléktalanok betelepítéséről. Korábban is tervezett már hasonló lépést Karácsony Gergely, akkor azonban az a kerületivé terebélyesedő botrány és a lakók ellenállásán fennakadva meghiúsult. Talán épp a vitákat megelőzendő a főpolgármester ezúttal teljesen titokban adta ki az engedélyeket. Az évek óta ott élők elmondása szerint – bár komolyabb balhé eddig nem volt – az új lakók ugyanazt azt az életvitelt folytatják, amit előtte: reggel elmennek, este hazajönnek, napközben meg az utcákat járják. Ki-be járkálnak az intézményben, miközben a Covid 4. hulláma komoly veszélyt jelent az idősekre.

A fővárosi vezetés elviccelte a válaszadást

Miután a múlt szerdai Fővárosi Közgyűlésen Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere szembesült a tervvel, azonnal kifejezte a tiltakozását.

„Roppant cinikus választ kaptam Karácsony helyettesétől, aki azt mondta, hogy ezek az emberek nem hajléktalanok, ugyanis most már van hajlék a fejük felett” – számolt be a Metropolnak a polgármester. A politikus hozzátette, tudomásuk szerint felháborodást keltett az otthonban élők körében, hogy a beköltöztetettek hiába jutottak lakhatáshoz, ugyanolyan életmódot folytatnak, mint előtte.

A főváros által betelepítettek azonban élhetnek a részletfizetés lehetőségével is, amivel a nyugdíjasok továbbra sem Fotó: Metropol/KB

Eközben üres helyek vannak a hajléktalanszállókon

„Én úgy gondolom, hogy illett volna tájékoztatni a csepeli önkormányzatot, hogy milyen merénylettel készül a csepeli nyugdíjasok ellen a főpolgármester úr és csapata” – fejtette ki Borbély Lénárd. „Mi is úgy gondoljuk, hogy a hajléktalan embereknek segíteni kell, de úgy kell segíteni nekik, ahogy az erre szakosodott intézmények teszik. Csepelen működtetünk nekik téli melegedőt, rendszeresek a karitatív tevékenységek, és vannak üres férőhelyek a helyi hajléktalanszállókon is. Rajtuk ott kellene segíteni, a nyugdíjasoknak meg az idősotthonokban” – tette hozzá a polgármester.

A hétköznapi embereknek milliókba kerül a bekerülés

A Duna utcai Nyugdíjas Otthonba csak komoly feltételekkel lehet bekerülni: van beköltözési díj, ami az ott lakók szerint akár 3-4 millió forintra is rúghat. A főváros által betelepítettek azonban élhetnek a részletfizetés lehetőségével is, amivel a nyugdíjasok továbbra sem.

„Nem lehet a tisztességesen ledolgozott élet után pihenni vágyó nyugdíjasok mellé berakni olyan embereket, aki az elmúlt ki tudja hány évben az utcán szocializálódtak. Sok esetben az ilyen emberek nem is akarnak visszailleszkedni a társadalomba. Karácsony Gergely ismét a nyugdíjasokba rúgott bele” – summázta a polgármester.

Hajléktalanokat költöztettek egy csepeli nyugdíjasotthonba Fotó: Metropol/KB

Korábban már járt el hasonlóan Karácsony

Tavaly a XXI. kerület belvárosába akart hajléktalanszállót telepíteni a főpolgármester. Borbély Lénárd elmondta: 2020-ban Karácsony Gergely egy személyben döntött arról, hogy létrehoz egy több száz fős hajléktalanszállót, pont egy iskola, egy óvoda és egy templom közvetlen közelében. Akkor azonban – miután a terv kitudódott – a csepeli lakosok összefogásban megakadályozták a tervet.

A Kőbányai úti „rémházban” sem kérdeztek senkit

Nem példa nélküli, hogy a fővárosi vezetés a lakók megkérdezése nélkül telepít be tömegesen hajléktalanokat önkormányzati kezelésben lévő házakba. A Metropol már írt a Kőbányai úti „rémház” esetéről, ahol az ott élők már ki sem mernek lépni a lakásukból, miután a főváros az ott lévő szociális bérlakásokat jelképes összegért kiadta hajléktalanoknak. Ezenfelül egy „speciális éjjeli menedékhelyet” is létrehoztak a 150 családnak otthont adó hatalmas bérházban. Azóta áll a szemét és az emberi ürülék a folyosókon, a régi lakók pedig rettegnek az újaktól. A házban mindennaposak az üvöltözések, a hajnalig tartó „bulik”, és felütötte fejét az illegális drogterjesztés is.

Rettegnek a lakók a „rémházban” Fotó: Metropol/NZ

Józsefvárosban is a lakók feje felett döntenek

A VIII. kerületben sem volt kíváncsi Pikó András polgármester az ott élők véleményére, amikor kiadta az engedélyt egy 500 főt ellátni képes, utcafrontos népkonyhára. A Dankó utca 13.-ba tervezett szolgáltatás a környékbeliek szerint még több hajléktalant vonz majd az amúgy is egyre pusztuló kerületbe, tovább rontva ezzel a közbiztonsági és köztisztasági állapotokat. A helyiek a hajléktalanhelyzet miatt petíciót indítottak a VIII. kerület és a főváros felé, emellett sérelmezik, hogy senki sem kérdezte meg őket a tervezett népkonyha kapcsán.

Top hírekHírlevél-feliratkozás