Hajléktalanbumm a Nyóckerben? Mutatjuk, mi miatt indítottak petíciót a Józsefvárosban élők

Sokkolta a józsefvárosiakat, hogy hamarosan megnyílik az Oltalom Karitatív Egyesület által tervezett utcafrontos népkonyha. A helyiek szerint az amúgy jó szándék vezérelte szolgáltatás még több hajléktalant vonz majd az egyre pusztuló kerületbe, ezáltal tovább rontva a közbiztonsági és köztisztasági állapotokat.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.16.
VIII. kerület hajléktalan

Sérelmezik a helyiek, hogy senki sem kérdezte meg őket a tervezett népkonyha kapcsán. A helyzet mostanra odáig fajult, hogy petíciót indítottak az egész hajléktalanellátás rendszere ellen. A VIII. kerületiek azt sem értik, hogy az ötletgazda budaörsi szervezet miért éppen Józsefvárosban bővíti a szociális szolgáltatást.

A hajléktalankérdés újra probléma a kerületben, a Józsefvárosi Önkormányzat közeli terveiben is szerepel, hogy bérlakásokat adnak át számukra – Fotó: Metropol

Tetézi az egyre durvuló hajléktalankérdést, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi testület eddig több mint 100 bérlakást adott át fedél nélkülieknek, így a lépcsőházakban sok helyütt mindennapossá vált a kosz, az italozás és a hangoskodás. A Kőbányai út 22-ben a lépcsőkön kellett a lakóknak emberi ürüléket kerülgetniük...

Az egész országból ide hívják a hajléktalanokat

Budapesttel és Józsefvárossal szemben is igazságtalan a jelenlegi aránytalan hajléktalanellátási rendszer – mondta el a Metropolnak Nyerky Zsanett, lakó. Az Üdvhadsereg vagy az Oltalom Karitatív Egyesület az ország egész területéről hívja ide a rászorulókat, miközben a törvény azt mondja ki, hogy az utolsó lakcím szerinti önkormányzat feladata és anyagi terhe ellátni őket. Ez azért fontos, mert akik idejönnek, azoknak lakcímkártyát adnak, és ezentúl Józsefváros a legutolsó lakcímük. A továbbiakban józsefvárosi önkormányzatnak kell lakást adnia, segélyt, rezsitámogatást, lakbérfizetési kompenzációt biztosítania, vagy például munkát keresni számukra – mondta Zsanett, aki társaival aláírásgyűjtésbe fogott a nagy mérvű, koncentrált ellátás ellen, és a hajléktalangondozás teljes átalakítása érdekében. Szerintük ugyanis, a hajléktalanok 96%-a vidékről érkezik Budapestre és jelentős részük a VIII. kerületbe is.

A lakossági petíciót itt érheti el.

A hajléktalanokat mindenki sajnálja, ellátásuk a fővárosban azonban elavult és egyoldalú a lakosság szerint – Fotó: Metropol

Az Olvassunk és főzzünk! projektről

A Dankó utca 13. alatt álló félkész épület 10 éve üresen állt – mondta el Tóth Zoltán, a Budaörsi Olvasókör vezetője. – Egy évvel ezelőtt Iványi Gáborral, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetőjével együtt határoztuk el, hogy legalább a földszintet és a pincét átalakítjuk, hogy abban főzni lehessen. A jelenlegi konyha ugyanis szűkös. Az étkeztetést szociális munkások és önkéntesek végzik most is és később is ők fogják. Az alapanyagok nagy része önkéntesektől származik, a nagy cégektől egészen a nagymamákig adományoznak számunkra. Az olvasókör eddig 9,6 millió forintot gyűjtött az átalakításhoz, ez szintén magánadományokból jött össze. Mi kizárólag a kultúrát és a közétkeztetést kapcsoljuk össze a projekttel, ahogyan a címe is mutatja.

Az intézményben ma is több száz melegételt készítenek – Fotó: Metropol

Iványi Gábor: Nem tudják megakadályozni, mi meg lenyeljük

– Napi 5-600 adag étel ment el az iskola kezdete óta – ezt már Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője mondta el kérdésünkre. – Az épület hátsó részéből idehozzuk előre az ételt, és kinyitjuk az utca felé is, azért, ha valaki szegény ember be akar jönni, az bejöhessen.

Az itt lakó blogger levelére: bármilyen intézményt nyitunk is meg, van egy-két ember, aki a maga önző szempontjait fontosabbnak tartja, mint hogy a szegény emberek segítséghez jussanak, és azzal fenyegetőzik, hogy majd ők ezt megakadályozzák. De nem tudják megakadályozni, mi meg lenyeljük. Általában mindig elkezdenek gyalázni, de mi semmi mást nem csinálunk, csak éhes embereket etetünk, hajléktalan embereket lefektetünk. Hát amiről a pápa is beszél.

A lakók felháborodásukban levelet küldtek az új ingyenkonyha ötletgazdáihoz

A szerkesztőségünkhöz is eljutott írásban a következő szerepel:

„...Mi a Teleki téri szomszédság vagyunk a nyolcadik kerületben. Az elmúlt 30 évben a főváros a megkérdezésünk és beleegyezésünk nélkül telepített a kerületünkbe 1100 hajléktalant a Budapesten regisztrált 6000 főből. Ennek szeretnénk véget vetni. Ezek az emberek NEM nyolcadik kerületiek, egyszerűen ide küldik őket. Néhány utcába bezsúfolva a főváros néhány alapítvány segítségével, állami fenntartásban végez a kerületünkben országos szegényellátást. Minket erről sosem kérdeztek, és sosem járultunk hozzá! Semmilyen hatástanulmány nem készült arról, hogy mit jelent a Nyolckernek a naponta több ezer hajléktalan, aki ide érkezik tömegközlekedéssel, hogy ez milyen károkat okoz az utazóközönségnek, a helyi lakóknak. Akiknek aztán a házai aljában fekszenek egész nap emberek, hogy a 4 órával későbbi ételosztáson is rész tudjanak venni...”

„A lakossággal való konzultáció az önkormányzat dolga, nem a mienk”

A Metropol megkérdezte Tóth Zoltánt, a Budaörsi Olvasókör vezetőjét, mit gondol a lakosság kifogásáról. – A levélben szerepel az a vád, hogy nem tárgyaltunk a két polgármesterrel a projektről. Ez nem igaz, hiszen mindkét, tehát a budaörsi és a józsefvárosi polgármesterrel is tárgyaltunk, és mindketten eszmei támogatásukról biztosítottak bennünket. A lakosság felvetésével kapcsolatban pedig azt gondolom: ez az intézmény itt van 30 éve, most az, hogy nem egy méltatlan helyen, hanem egy kulturált helyen lehet majd főzni, az fontosabb. A lakókkal az önkormányzat dolga konzultálni, illetve itt helyben van az Oltalom is.

„Ez így felelőtlenség: nem az a probléma kezelése, hogy ideterelik az embereket”

„Gyurcsány embere, a DK-s Tóth Zoltán vezette Budaörsi Olvasókör Pikó András kérésére bővíti a hajléktalanellátást – mondta el a Metropolnak Vörös Tamás. A Józsefvárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint a baloldal valódi segítség és a problémával való felelős szembenézés helyett kampánycéljaira használja fel a hajléktalanság kérdését. Felelőtlen az, hogy úgy tesznek a baloldali politikusok, mintha a hajléktalanság problémájának kezelése annyiból állna, hogy ezeket a szerencsétlen sorsú embereket az utcákra, a terekre terelik, miközben egyre nagyobbra hizlalják az eddig is eléggé kevéssé hatékony hajléktalanellátó intézményeket. Most minden kontroll és társadalmi egyeztetés nélkül, immáron a társasházakban élők környezetét is a hajléktalanellátás terepévé kívánják tenni. – Karácsony Gergely és Pikó András nem törődik az egyre növekvő társadalmi feszültséggel, sőt balfogásaikkal egyre csak felerősítik azt. Visszautasítjuk, hogy a főváros teljes hajléktalanellátása érdemben kizárólag a józsefvárosi emberekre, pláne, az itt lakó emberek magánszférájára legyen terhelve, miközben nem kapnak valódi segítséget a hontalan, rászoruló emberek sem” – mondta.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás