Hátborzongató hírt közöltek a dohányosok számára, ennyivel veszélyeztetettebbek a megfertőződésre





Az Egyesült Királyságban több mint 420 000 ember adatait vizsgálva felfedezték, hogy a jelenlegi dohányosok 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint a nemdohányzók a fertőzés után.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.02.
káros szenvedély

A kutatás szerint azok az emberek, akik genetikailag hajlamosak a dohányzásra, tízszer nagyobb valószínűséggel halnak meg a Covid–19 miatt. A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy a dohányzás jelentősen növeli az esélyt arra, hogy valaki megfertőződjön a vírussal és kórházba kerüljön.

A vizsgálatok kimutatták, a dohányosok 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba.

A halálozási arány szorosan kötődött a dohányzási szokásokhoz is: a napi egy és kilenc cigarettát elszívó személyek 2,14-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg a vírus miatt, mint a nemdohányzók. A napi 10 és 19 között dohányzó emberek eközben 5,91-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg, míg azok, akik naponta több mint 20 cigarettát szívtak, több mint hatszorosára nőttek a betegségben – áll az IFL Science oldalán.

A kutatók genetikai adatokat gyűjtöttek az Egyesült Királyság biobanki tanulmányából annak megállapítására, hogy a dohányzással összefüggő gének hogyan befolyásolják a Covid–19 súlyosságát. Több mint 280 000 ember genomjának tanulmányozása után megállapították, hogy azok, akik genetikailag hajlamosak a dohányzásra, 45 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapják el a vírust, és 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint azok, akiknél ez a genetikai fogékonyság nem áll fenn.

Ezenkívül a nagy dohányzáshoz kapcsolódó gének a fertőzés valószínűségének 2,5 -szeresére nőttek. Az ilyen genetikai változatokat hordozó személyek szintén ötször nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba a betegséggel, és tízszer nagyobb valószínűséggel haltak meg.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás