Kiszáradt Budapest legnagyobb mocsara! Utánajártunk, milyen következményei lehetnek ennek – Fotók!





A körülbelül fél négyzetkilométeres védett területen szomorú kép fogadja a most oda látogatókat. Egy csepp víz sincs jelenleg a Merzse medrében.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.23.
természet veszélyben

A kedvezőtlen időjárás, és a környéken egyre több épület és gyár hatására kevesebb víz jut el a Merzse-mocsár vízgyűjtőjébe, ennek hatására kiszáradt néhány napja. A Metropol több szakértővel is beszélgetett a téma kapcsán.

A területre kilátogatókat most ez a kép fogadná a mocsárnál, egy csepp víz sincsen benne (Fotó: Facebook)

Amennyiben tartós lesz a kiszáradás, az természetesen a vízhez kötődő flóra és fauna fokozatos megváltoztatását hozná el, de erre nem hiszem, hogy sor kerülne. Az elmúlt évtizedekben a száraz periódusokat követően mindig feltöltődött a mocsár vízzel, bár előfordult, hogy erre hosszabb időszak után, akár 1 év vagy több után került sor” – árulta el lapunknak Bajor Zoltán. A Magyar Madártani Egyesület Budapesti elnöke kifejtette, hogyha tovább maradna a száraz periódus, akkor az ilyen élőhelyeket kedvelő fajok térhódítására lehetne számítani. De ehhez akár több év vagy évtized is szükséges lehet.

Reméljük, minél hamarabb újra vízzel telítődik meg a terület, és visszatérnek ide az állatok (Fotó: Facebook)

Amennyiben kíváncsi vagy rá, hogy hogyan lehetne megoldani hosszú távon a problémát, vagy arra, hogy mitől is igazán különleges ez a kis oázis a város szívében, akkor keresd pénteki számunkat a terjesztőknél vagy látogass el a Metropol.hu-ra.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás