Szinte már lehetetlen szállást találni, teltházas szállodákkal indul az ünnepi hétvége

Gyakorlatilag lehetetlen szállást foglalni Budapesten a hétvégére: dugig vannak a fővárosi szállodák. Az államalapítás ünnepére csúcsra jár a belföldi turizmus, Budapest forgalmának hetven-nyolcvan százalékát a vidéki vendégek adják. A fővárosiak viszont szívesen utaznak vidékre.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.18.
ünnepi hétvége

A szállodák többsége 80–90 százalékos telítettséggel vagy akár telt házzal kezdi meg a hétvégét. Magyarország egyre inkább kezdi felvenni a régi ritmust. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek árulta el, hogy az idén egy évekkel ezelőtt kigondolt ötlet valósul meg a többnapos rendezvénnyel. A kormány úgy döntött, hogy a koronavírus okozta nyomasztó helyzet után az idei év tökéletes lesz arra, hogy a fővárosi programsorozaton mindenki jól érezhesse magát.

Teltházas szállodákkal indul az ünnepi hétvége (Fotó: Világgazdaság)

A rendezvények hírére megugrottak a foglalások

„Végre újra együtt és méltó módon emlékezhetünk meg az államalapításról. Az a szándék, hogy a magyar emberekkel közösen a valaha volt legnagyobb állami eseménysorozattal ünnepeljünk”– magyarázta Guller Zoltán. – „A Szent István-nap fellendíti a vendégforgalmat. Megugrottak az előzetes szobafoglalások augusztus 19-ére és 20-ára. Az elmúlt hetekben mintegy 40 százalékkal nőtt ez a mutató, és ígéretes, hogy a foglalások 56 százaléka belföldről érkezett.”

A panziósoknak is több magyar vendége lesz

Az ünnepi hétvégéről a Budapest Panzió tulajdonosa Jurányi Péter elárulta, hogy náluk telt ház lesz.

„Már most úgy tapasztaltam, hogy sokkal kevesebb külföldi jön, több magyar szállóvendég lesz nálunk. Feléledt a belföldi turizmus” – mondta el Jurányi Péter, aki azt is felsorolta, hogy mivel csalogattak még több vendéget. – „Természetesen mi is próbálkoztunk különböző akciókkal, és reménykedtünk a koronavírus utáni utazások fellendülésében. Nálunk a SZÉP-kártyával fizető vendégek plusz szolgáltatásokban részesülhetnek, például jobb szobát kapnak a pénzükért vagy hasonló apróságokkal kedvezünk nekik. Ez egyébként hatott is, sokkal többen fizetnek SZÉP-kártyával.”

Július óta egyre nő a vendégek száma

A szállodai foglalások az egekbe szöktek, Budapesten sok vendéggel számolnak. A Danubius Hotels Zrt. vendégfogadóiban például 80–90 százalékos telítettség az átlag, de több szállodájuk már teltházas a hétvégére.

„Budapesten 10–20 százalékkal magasabb a foglalás a szállodákban, mint a többi hétvégén. Július óta fokozatosan emelkedik a vendégek száma, a magyarok 10 százalék körül érkeznek, a külföldiek 90 százalék körüli arányban, de az augusztus 20-ai ünnepi hétvégén a vendégeknek a harmada magyar lesz. Ez az arány lényegesen magasabb a megszokottnál” – mondta Gál Judit, a Danubiusz Hotels Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója, aki azt is elárulta, hogyan várják a vendégeiket.

Piknikkosarat osztanak a tűzijáték előtt

„A Danubius Hotel Heliában, a tűzijáték előtt, a Yellow étterem teraszán Apero Time-mal kezdünk, az italok mellé grátisz snackkel várjuk vendégeinket, és piknikcsomagokat készítünk nekik, hogy kellemesen érezzék magukat a tűzijáték alatt is, ha a Duna-partról tekintenék meg a fényes attrakciót.”

Gyönyörű lesz az idei tűzijáték (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Vidéken is rengeteg a belföldi vendég, de jönnek a csehek és a németek is

A vidéken jellemző tendenciákról Labossa Lajos, a Hunguest Hotels Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója mesélt a Metropolnak – „Az augusztus 20-ai hétvége hagyományosan az egyik legkedveltebb hosszú hétvége az évben. Minden szállodánkban telt ház lesz” – árulta el a szakember. – „Általánosságban elmondható, hogy a belföldi vendégek dominálják az augusztus 20-ai hétvégét. Kivétel csupán a bükfürdői Hunguest Hotel Répce Gold, ahol a cseh és a német vendégek vannak többségben, és a gyulai Hunguest Hotel Erkel, ahol minden tizedik vendégünk Romániából érkezik a hétvégére.”

Meghaladta a magyar gazdaság a járvány előtti szintet

„A magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a járvány előtti szintet, ez azt is jelenti, hogy a gazdaság újraindítása Magyarországon az egyik leggyorsabb az Európai Unióban” – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap a Facebook-oldalán.

„A magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a járvány előtti szintet, ez azt is jelenti, hogy a gazdaság újraindítása Magyarországon az egyik leggyorsabb az Európai Unióban” (Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet)

„Várakozáson felül, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ez a valaha mért legmagasabb negyedéves növekedésnek számít ”– hangsúlyozta a miniszter. Példaként említette, hogy az ipari termelés 22 százalékkal, az építőipar 28 százalékkal, a kiskereskedelmi forgalom 6 százalékkal erősödött júniusban, míg a turizmusban másfélszeresére emelkedett a vendégéjszakák száma.

A miniszter szerint a növekedést jelentősen támogatták a kormány gazdaságvédelmi és újraindítási intézkedései, ezek összességében az idén 8,4 százalékponttal járulnak hozzá a gazdaság teljesítményéhez, ennyivel mérséklik a járvány okozta válság hatásait. Beértek a támogató költségvetési politika eredményei, s a cél az, hogy megőrizzék a magyar gazdaság lépéselőnyét az unióval szemben, ezért folytatják az adócsökkentésekre, a munkahelyteremtésre, a beruházások ösztönzésére, és a családok támogatására épülő gazdaságpolitikát – mondta a pénzügyminiszter.

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás