RETRO RÁDIÓ

Meglepő: több nőt érint a karanténtúlsúly, de a férfiak így is elhízottabbak

A nők átlagosan négy, a férfiak három kilogramm karanténtúlsúlyt szedtek magukra 2019 óta.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.08.27. 08:00
kilók

Ma a felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos vagy elhízott – állapítja meg a PeakShop.hu reprezentatív kutatása. Ekkora változás, ilyen rövid idő alatt, önmagában is aggasztó, ám különösen nyugtalanító annak tükrében, hogy a túlsúly jelentős kockázati tényező a koronavírusos betegeknél – figyelmeztetnek.

Szabaduljunk meg súlyfeleslegünktől Fotó: Shutterstock

Bár a nők körében jobban emelkedett az elhízottak és túlsúlyosak aránya, a férfiak között még így is lényegesen, közel 10 százalékponttal magasabb ez az arány. Mindent összevetve koronavírus-járvány kitörése óta romlott a magyar felnőtt népesség elhízottsági állapota. Mivel küszöbön a koronavírus-járvány negyedik hulláma és a túlsúly jelentős egészségi kockázatot jelent, törekedjünk a túlsúly csökkentésére, valamint az optimális testsúly megőrzésére – mondta a PeakShop.hu kutatásának vezetője, Mező Mónika.

Korral jár az elhízás, gyors hazai körkép

A korábbi kutatásokhoz hasonlóan, az életkor egyértelmű kapcsolatot mutat az elhízással. Míg a 18–39 éves korosztály 27 százaléka túlsúlyos és 15 százaléka elhízott, addig a 40–59 éveseknek már a 37 százaléka túlsúlyos és 31 százaléka elhízott. A 60 év felettiek körében már 44 százalék a túlsúlyosak aránya, az elhízottaké pedig 34 százalék. A férfiak 40 év fölött jelentősen elkezdenek hízni, mind a túlsúlyosak, mind pedig az elhízottak aránya lényegesen nagyobb a körükben, mint a nők között. Érdekes módon azonban a 18–39 évesek körében jóval több, 17 százalék az elhízott nő, mint férfi, akik aránya 13 százalék.

Ezeket olvastad már?
Szívmelengető: vendégek érkeztek a rákbeteg Dzsesszikához

Szívmelengető: vendégek érkeztek a rákbeteg Dzsesszikához

„Azt mondta, minden rendben lesz” – pincérnő fojtotta folyóba a szerelmes Csabát

„Azt mondta, minden rendben lesz” – pincérnő fojtotta folyóba a szerelmes Csabát

Óraátállítás: ekkor lehet az utolsó!

Óraátállítás: ekkor lehet az utolsó!

A Dunába vetette magát egy férfi az Erzsébet hídról

A Dunába vetette magát egy férfi az Erzsébet hídról

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás