Tragédia: egy villámcsapás, és földönfutók lettek a nevelőszülők öt gyerekkel

Lángba borult egy öt gyermeknek otthont biztosító családi ház Dövényben. Villám csapott a épületbe, a vihar miatt a tűzoltók 50 perc alatt értek csak a helyszínre.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.07.
tragédia

Lázók Bertalan és felesége, Judit két saját gyermeket felnevelt tisztességgel, az egyikük a rendőri hivatást választotta. A ma már nyugdíjas bányász hitvese közel 30 éve hivatásos nevelőszülőként tevékenykedik, ebben természetesen Bertalan is támogatja. Jelenleg öt gyermeket gondoznak. A múlt hét vasárnap életük legnagyobb csapása érte őket. Házuk a borsodi Dövényben megsemmisült.

Bezörgettek a szomszédok: füst van

Este háromnegyed 8 körül a gyerekekkel a nappaliban voltunk, és már a lefekvéshez ké­szültünk, amikor egy hatalmas robbanást hallottunk. Mivel tudtuk, milyen az időjárás, először arra gondoltunk, hogy csupán egy nagyobb jégdarab esett a tetőre. Irdatlanul sötét volt, mintha már késő éjszaka lett volna, a szél pedig úgy viselkedett, akár egy tornádó. Ilyen légköri jelenséget még soha életünkben nem láttunk – emlékezett vissza Judit a Borsnak.

A család abban reménykedett, hogy a vihar hamar elvonul. Bertalan kiment az udvarra, hogy megnézze, mi történt, de akkor még nem látott semmi különöset.

A férjem évekkel ezelőtt agy­vérzést kapott, és részlegesen lebénult. Azóta nagyjából felgyógyult, de a szeme nem tökéletes, ezért nem vette észre, hogy a tető már füstöl. Nyugodtan visszatért hozzánk, és folytattuk volna az esti tevékenységet, ám percekkel később bezörgettek a szomszédok, hogy meneküljünk, mert ég a ház – mondta Lázók Bertalanné.

Fotó: Bors

Fák dőltek az utakra, késtek a tűzoltók

A család ezek után az utcára rohant, és onnan nézte végig, ahogy a lángok elterjednek az otthonukban.

– A szomszédok időközben értesítették a tűzoltókat, akik ter­mészetesen azonnal elindultak, ám legalább 50 percre volt szükségük, hogy kiérjenek. Ez persze nem az ő hibájuk, hiszen a vihar miatt fák dőltek az útra, és azokat fel kellett vágniuk, hogy továbbjöhessenek – tudatta Judit. Ráadásul először csak egy kocsival jöttek, ám amikor kiderült, hogy nagyobb a baj, mint amire számítottak, erősítést hívtak.

A férjem és én is egész éle­tünkben dolgoztunk, és most majdnem mindenünk odalett. Nem elég, hogy rengeteg eső esett, a tűzoltók is vízzel dolgoztak, így a házunk alaposan elázott. A tüzet órák alatt tudták eloltani. A kétszintes ingatlan emeletén szinte minden odaveszett, a földszinten levő bútorsor pedig teljesen szétázott a kanapékkal és ágyakkal együtt.

Fotó: Bors

Olykor a védelem sem elég

Hiába volt villámhárító a házon, mégis belecsapott a villám.

Muszáj az embernek to­vábblépnie, mert vannak olyan élethelyzetek, amikor el kell dönteni, hogy mindent feladunk, vagy talpra állunk. Az anyósomnak szerencsére van egy üresen álló háza, így ideiglenesen oda költözhettünk – nyilatkozta a Bors­nak Judit.

Lázók Bertalanné elárulta, a házukon volt villámhárító, ám a tűzoltók felvilágosították, hogy olykor sajnos az sem elegendő a katasztrófa megelőzésére.

Az öt kiskorú gyermek a körülményekhez képest jól érzi magát. Ez persze a nevelőszülőknek kö­szönhető, akik igyekeznek feledtetni velük a bajt.

Mivel együtt nevelkednek, testvérként tekintenek egymásra. Mi egy család vagyunk, és baj esetén összefogunk.

Ha segítene anyagilag a családnak, az alábbi számlaszámon tud: Lázók Bertalanné 11773346-41479117 Közlemény: Adomány

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás