RETRO RÁDIÓ

A magyar államalapítás monumentális felvonuláson kel életre - Videó!

A legnagyobb zenés show-műsorok látványvilágát idéző, különleges felvonulással lesz gazdagabb az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.08.10. 11:25
Ünnep

Szent István napján az Oktogon és a Hősök tere között monumentális, guruló díszletekkel, installációkkal és szobrokkal, valamint sztárfellépők részvételével megelevenedik Magyarország alapításának története. A nem mindennapi látványosságot a HG Média és a TulipánTündér közös produkcióként hozza létre.

Augusztus 20-án, Magyarország szimbolikus születésnapján hatalmas installációkkal, hazánk vezető művészeivel, több száz résztvevővel készülő zenés-táncos felvonulást láthatnak az érdeklődők az Andrássy úton.

A magyar államalapítás monumentális felvonuláson kel életre Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A látványos forgatag megidézi, mi több életre kelti a magyar mondavilág alakjait és nemzeti szimbólumainkat

A produkciót a Játékkészítő és az Álomutazó produkciót jegyző kreatív-művészcsapat álmodta meg. A felvonulás művészeti vezetője Juronics Tamás Kossuth-díjas művész, producere Illés Gabriella. „Most rendhagyó módon nem színpadon, hanem egy különleges felvonulás keretében készítünk show-műsort, mely augusztus 20-án, Magyarország alapításának történetét mutatja be” – mondta Illés Gabriella producer. A Szent István napja alkalmából készülő felvonulás tervezete három önálló egységből áll: A FÖLD, A HAZA és A NEMZET.

 • Elsőként a magyar eredetmondák legendás állatai, pogány korunk hitregés világának eredeti alakjai, a TURUL és a CSODASZARVAS jelenik meg, melyek a sámánok korában a hitet adták a magyaroknak, és hosszú vándorútjukon kísérői, vezetői voltak a népnek az ígért új hazába.
 • A négy és fél méter magas Turulmadarat és a 16 ember által működtetett Csodaszarvast A HAZA blokkban a 9 méter átmérőjű KORONA követi, és természetesen SZENT ISTVÁN is megjelenik majd a felvonuláson, óriásszobor formájában.
 • És mi más lehetne az ünnepélyes felvonulás zárójelképe, mint az utolsó egységében megjelenő, 60 méter hosszú, varrott magyar zászló.
 • A trikolor színei szimbolikus jelentéssel bírnak. A piros a kitartó ERŐ, a fehér a nemzeti HŰSÉG, a zöld a haza jövőjében bízó REMÉNY. Ezek együttesen pedig egy nagyszerű ország jövőjét tárják elénk” – mondta Juronics Tamás művészeti vezető.

  A programnak augusztus 20-án 10 órától az Andrássy út ad otthont

  A látványos menet az Oktogontól indul, a show a Kodály Köröndön éri el csúcspontját, majd egészen a Hősök teréig vonul.

  A produkciót az MTVA élőben közvetíti

  A felvonulás több száz fellépője között ott lesz: Péter Szabó Szilvia, Wolf Kati, Navratil Andrea, Horváth Tamás énekesek; a Kelemen Kabátban, a Road és a Göncöl Zenekar, valamint mellettük több száz táncos – köztük a Duna Művészegyüttes, Fitus Dezső Társulata és a Szegedi Kortárs Balett táncművészei, de felvonul majd a Magyar Honvédség Katonazenekara és a Magyar Díszőrség Lovas egysége is.

  Az installációk az augusztus 20-i felvonulást követően az ünnepi hétvégén látogathatók lesznek egy interaktív kiállítás keretében a Hősök terén, ahol sötétedés után egy különleges fényfestés adja a történelmünket bemutató óriástárgyak esti pompáját.

  Ezeket olvastad már?
  Óraátállítás: ekkor lehet az utolsó!

  Óraátállítás: ekkor lehet az utolsó!

  A Dunába vetette magát egy férfi az Erzsébet hídról

  A Dunába vetette magát egy férfi az Erzsébet hídról

  Újraindult az M3-as metró a teljes vonalon: megnéztük, milyenek lettek az új állomások

  Újraindult az M3-as metró a teljes vonalon: megnéztük, milyenek lettek az új állomások

  Ezzel bosszantja az autósokat egy lakó a XIII. kerületben

  Ezzel bosszantja az autósokat egy lakó a XIII. kerületben

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás