Fogadjunk, hogy ezt látni akarod: nézd meg Gyurta Dani úszónadrágját! - Olimpikonjaink titkos relikviái – Fotók





Ki volt az első olimpikonunk, aki megharapta az aranyérmet? Kinek a beceneve Csibi? Milyen volt egyenként 177 mesés győzelem?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.09.
Millenáris

Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ha ellátogatunk a Millenárisra, a Világraszóló Bajnokaink – 177 mesés győzelem olimpiatörténeti kiállításra, ahol a sportereklyék, személyes relikviák, különleges történetek mellett, valamennyi olimpikonunk pályafutását megismerhetjük és egy kicsit mi magunk is belekóstolhatunk a felkészülés izgalmaiba, nehézségeibe és küzdelmes örömeibe.

Cseh Lászlónak és Szilágyi Áronnak üzentünk (Fotó: Dombóvári Tamás)

Ottjártunkkor már tele volt az üzenőfal, amelyre bárki felírhat néhány gondolatot, üzenhet vagy éppen fejet hajthat sportolóink teljesítménye előtt. Mi Cseh Lászlónak, a legendás úszóklasszisnak köszöntük meg a csodálatos pillanatokat, de üzentünk Szilágyi Áronnak is, aki sorozatban harmadszor is olimpiai bajnok lett férfi kardvívásban – méghozzá egyénibe!

Hajós Alfréd sapkája, serlege és bajnoki portréja (Fotó: Dombóvári Tamás)

A kiállításra belépő először a Magyar delfinnek becézett Hajós Alfréddal „találkozik”, aki az 1896. évi nyári olimpiai játékokon, az első újkori olimpián Athénban a 13 °C-os tengervízben megrendezett versenyen megnyerte mind a 100 m-es , mind pedig az 1200 m-es gyorsúszószámot, ezzel ő szerezte a magyar sport első és második olimpiai győzelmét.

 

 

Gyurta Dani úszónadrágja (Fotó: Dombóvári Tamás)

Gyurta Dani úszósapkája és nadrágja is vitrin mögött van. 2012-ben, a londoni döntőben, ebben a szettben szerezte meg a magyar úszócsapat első aranyérmét 200 méteres mellúszásban, és közben új világcsúcsot döntött 2.07,28-as időeredménnyel.

 

Világraszóló bajnokaink (Fotó: Dombóvári Tamás)

Az érmek mögött minden esetben ezerszínű szép pillanat és csalódás is megbújik, de az öröm és a győzelem arca egyértelműen felismerhető.

Cservenyák Tibor dedikál (Fotó: Dombóvári Tamás)

Számos olimpikon megtisztelte a tárlatot azzal, hogy aláírta a róla készült fotót a helyszínen. Cservenyák Tibor, olimpiai bajnok vízilabdázó – később sikeres edző – a Metropol fotósának a kamerája előtt dedikálta egykori képmását.

 

Keleti Ágnes képei és aranyérmei. A mosolya és életkedve semmit nem változott (Fotó: Dombóvári Tamás)

Keleti Ágnes élő legenda. A 100 esztendős Nemzet Sportolója a legidősebb még élő magyar olimpiai bajnok. Idén januárban róla nevezték el az UTE tornacsarnokát is.

Magyar Zoltán aranyérme (Fotó: Dombóvári Tamás)

Az aktív sportolástól 1980-ban, moszkvai olimpiai győzelme után vonult vissza Magyar Zoltán. A lólengés újító világklasszisa a Magyar-vándor elemmel, vagyis az orsó és a szökkenő vándor nevű technikai elemekkel lepte meg a pontozóbírókat és a sportágat.

Úszómozi, ahol kiválaszthatjuk, hogy melyik vesenyt szeretnénk újranézni (Fotó: Dombóvári Tamás)

Az interaktív úszómoziban korabeli felvételeken végignézhetjük akár Székely Éva Helsinkiben szerzett aranyát, de újra átélhetjük egy legenda születését, amikor Egerszegi Krisztina 1988-ban a szöuli olimpián a női 200 méteres hátúszás döntőjét, 14 évesen, az utolsó 50 méteren óriási hajrával, egy testhossz előnnyel ért a célba, és olimpiai csúccsal megnyerte a finálét. Magunkban egyszerre kiabáljuk Vitrayval a ma már szállóigévé vált mondatot: „Gyere Egérke, gyere kicsi lány!”

 

Igaly Diána relikviái (Fotó: Dombóvári Tamás)

A koronavírusban elhunyt olimpiai bajnok sportlövő, Igaly Diána emléke és teljesítménye előtt is tiszteleg a tárlat azzal a kabalamacival együtt, „akit” Diána felmutatott a dobogón.

 

 

Az interaktív kiállításon kipróbálhatjuk akár azokat az eszközöket is, amelyekkel a bajnokok készülnek (Fotó: Dombóvári Tamás)

A tárlaton egy 5 küldetésből álló Bajnok Akadémia pályát is teljesíthetünk. Lapunk munkatársa a kajak ergométeren megdöntötte a 8 évesek szintidejét, de a lövészetben, a reflexfalnál és a kvízjátékokban vállalható szintet ért el.

 

Szekeres Pál kerekesszékének díszítő motívumaiból is egyértelműen látható: magyar versenyző vívott benne (Fotó: Dombóvári Tamás)

Szekeres Pál paralimpikonunk bajnoki meze. Ő az első ember a világon, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet szerzett, mint olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó.

 

Ne hagyd ki! Világraszóló Bajnokaink – Interaktív kiállítás: Július 21. – Október 10. / Millenáris

 

 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás