Egyre forrósodik Budapest, a folyamatos útfelújítások és a klímaváltozás elviselhetetlenné kezdik tenni a nyarat





A globális felmelegedés egyre égetőbb probléma, aminek különböző hatásait akarva-akaratlanul mindenki tapasztalni fogja. Egyre elviselhetetlenebb lesz a nyár a nagyvárosokban, mint például Budapesten is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.30.
globális felmelegedés

Nyaranta mindenki arra számít, hogy meleg van, így nincs abban semmi különös, ha a hőmérőn a számok a magasba szöknek. Az is normális, hogy a városokban melegebbnek érezzük a levegőt, mint a vidéki zöldterületeken, hiszen valóban magasabb is a hőmérséklet.

Egyre nagyobb kincs a víz Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

De vajon ki lehet-e majd bírni a forróságot a jövőben?! Az ELTE meteorológiai tanszékének szakemberei szerint folyamatosan forróbbak lesznek a nappalok, hiszen az egyre gyakoribb hőhullámok miatt, a hőszigethatás fokozódik majd. Ráadásul az árnyékmentes aszfaltutak hőmérséklete már májusban elérheti a 40°C-ot.

Már idén tapasztaltuk a szélsőséges időjárást Magyarországon Fotó: Shutterstock

A városokban akár 10 fokkal is melegebb lehet

A hőszigethatást mindenki, aki járt már nagyobb városban jól ismeri, hiszen a házak falai és az aszfalt nappal rendkívüli módon fel tud melegedni. Este, amikor a hőmérséklet enyhül, a burkolt felületek elkezdik ontani magukból a meleget, amit persze egész nap tesznek, de így éjszaka sem képes hűlni a levegő. Így a városokban akár 10 fokkal is melegebb lehet, mint az agglomerációban. A megoldás a problémára a fásítás lehetne, de ez önmagában még nem elég. A lokális problémát a parkok telepítése nem oldja meg, ami valóban segíthet az a felületek árnyékolása, illetve a csapadék helyben tartása, hiszen ez segíti, hogy az árnyat adó növényzet ne száradjon ki. Lényeges lehet a burkolat színe is, hiszen a túl sötét színek több hőt vesznek fel.

A magyarok túlnyomó többsége tart a felmelegedéstől

A magyarok nagy része tényleges fenyegetésként éli meg a klímaváltozást. A SIÓ-Eckes felmérése alapján a válaszadók 92 százaléka komoly problémának tartja a globális éghajlatváltozást és minden hatodik megkérdezett kifejezetten szorong miatta. A válaszokból az is kiderült, hogy az emberek nagy része többet költ egy termékre, ha látja, hogy ökobarát csomagolása van, sőt a nyolcvan százalékuk jobba preferálja a klímasemlegesen működő cégek termékeit, szolgáltatásait. Hazánkban a környezettudatos élethez szükséges lépéseket a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben fogalmazta meg a kormány, aminek egyik fontos lépése volt az egyszer használatos műanyag eszközök elhagyása.

Magyarországi tűzesetek megelőzése

Hazánkban az éghajlat és a sok vizes terület miatt ritkábbak a tüzek, de ettől függetlenül a több és hosszabb hőhullámokkal nagyobb eséllyel keletkezhet tűz. A biztonság kedvéért Magyarországon a szárazabb időszakokban, például tűzgyújtási tilalmat is bevezetnek, amiről a naponta frissülő https://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/ oldalon bárki tájékozódhat.

Lángol az erdő Fotó:MTI

Lángokban áll a világ

Mindeközben több országot érintő erdőtüzek tombolnak szerte a világon. A tudósok a szárazságot a globális felmelegedéshez kötik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az európai melegrekord megdőlése. A Szicíliai Agrometeorológiai Információs Szolgálat mérése szerint, a dél-szicíliai Siracusában a hőmérséklet elérte a 48,8 fokot.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás