RETRO RÁDIÓ

A 3. oltás 10-szeres védelmet nyújthat – de melyik? Megszólal az immunológus

Magyarország Európában elsőként lehetővé tette a 3. oltás beadatását ingyenesen, önkéntes alapon.Megosztás
Szerző:
2021.07.20. 05:20
emlékeztető oltás

Augusztustól lehet jelentkezni a 3. oltásra. Mindenképp érdemes megfontolni, hiszen a Pfizer-Biontech kutatása szerint az emlékeztető oltás akár 5-10-szeresére is növelheti a szervezet védelmét.

Albert Bourla, a Pfizer-Biontech vezérigazgatója a Twitteren számolt be a harmadik Pfizer-oltás hatékonyságának eredményéről. A kutatásról, valamint az oltások esetleges mixeléséről kértük ki dr. Kacskovics Imre immunológus professzor véleményét.

Fotó: immun.elte.hu

„Megmagyarázhatónak tartom ezt az arányt, mivel a vakcinában lévő idegen anyag megsokszorozhatja az antitestek, valamint az immunsejtek számátˮ – mondta a szakember – „Az immunválasz egy adott ideig úgy reagál az ismételt oltásra, hogy több memória B-sejt termelődik. Ez a memória-immunsejt fokozza a védekezést a védőoltásnál. Ezt nem lehet a végtelenségig csinálni, de a 3. oltásnál még igen”.

Hasonló kutatási eredményre jutott Vejdong Jin, a kínai Sinovac vezérigazgatója is, szerinte az ő 3. oltásuk akár a 20-szorosára is növelheti az antitestek számát a szervezetben.

Melyiket válasszuk a harmadiknak?

„Véleményem szerint szükség van az emlékeztető oltásra, mert jön a delta-variáns. Nálunk magasabb átoltottsággal rendelkező országokban is csekélyebb lett a védelem a vírusvariáns ellenˮ – magyarázta dr. Kacskovics Imre. A professzor azt is elárulta, hogy szerinte milyen vakcinát érdemes harmadik körben választanunk.

A vakcinák széles palettája áll rendelkezésére Magyarországnak – Fotó: Shutterstock

„Követni kell a gyártó utasításait, vagy a szakma szabályai szerint kell eljárni, amíg nincsenek klinikai vizsgálatok a témában. A személyes véleményem szerint a Pfizer vakcináját lehet még egyszer beadatni, valamint a Modernát is. A vektorvakcinákat nem nagyon lehet ismételni, mert ezek ellen kialakulhat a szervezetben immunválasz, ami megakadályozhatja, hogy a vektor célba jusson, és kifejtse hatását. Ezenkívül harmadik körösnek akár a Sinopharmot is fel lehet venni, mert az inaktivált vírussal működik. Az első két adag Sinopharm-oltásnál a legfrissebb vizsgálatok szerint alacsonyabb a védelem a 60 év felettieknél, mert az idős immunrendszer gyengébb, mint a fiatal, úgyhogy ha van elegendő vakcina hozzá, akkor az ő számukra harmadiknak mindenképp az mRNS-es vakcinát ajánlanám” – fejtette ki véleményét a szakember.

Van elegendő vakcinánk a 3. oltásokhoz

Az országos oltási munkacsoport vezetője, György István vasárnap Balatonmáriafürdőn beszélt arról, hogy a harmadik oltást négy hónappal a második oltás után javasolják beadatni, azonban háziorvosi ajánlásra korábban is meg lehet kapni. György István hangsúlyozta: elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. Mindenkit arra szeretne biztatni – mondta –, hogy oltassa be magát, hiszen nem a bezárások és korlátozások jelentik a járványban az igazi védettséget, hanem ha az átoltottság minél magasabb szintet ér el.

Az országos oltási munkacsoport vezetője, György István – Fotó: Kormány.hu

Olvasóink kétharmada beadatná a 3. dózist

A Metropol.hu szavazást indított a témában, ahol megkérdeztük olvasóinkat, hogy ők beadatnának-e egy emlékeztető oltást. A szavazók 64%-a igennel voksolt. Ez az arány azt jelenti, hogy a kérdésünkre válaszolók körülbelül kétharmada indokoltnak tartja a harmadik oltást a delta-vírus elleni harcban.

Ezeket olvastad már?
Az erdőkertesi szerelmespár tragédiája: csendesen, egymás kezét fogva haltak meg

Az erdőkertesi szerelmespár tragédiája: csendesen, egymás kezét fogva haltak meg

Íme az Ötöslottó nyerőszámai

Íme az Ötöslottó nyerőszámai

Ez a 82 éves fekete-fehér fotó a bizonyíték az időutazás létezésére

Ez a 82 éves fekete-fehér fotó a bizonyíték az időutazás létezésére

Kiderült, maffiabosszú dönthette porba a munkácsi turult

Kiderült, maffiabosszú dönthette porba a munkácsi turult

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás