RETRO RÁDIÓ

Aggasztó: a koronavírus újabb szövődményét azonosították a kutatók

Megugrott a cukorbetegek száma azok között, akik átestek a koronavírus-fertőzésen – derül ki egy amerikai kutatásból.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.29.
Élet a koronavírus után cukorbetegség

A legfrissebb információk szerint ugyanis, a vírus elsődlegesen a tüdőt támadja meg, de másodlagosan a hasnyálmirigyet veszi célba, aminek működése ezáltal felborul, ez pedig a cukorbetegség kialakulását eredményezheti.

A kutatók 551 olyan páciens egészségi állapotát vizsgálták, akik 2020 márciusa és májusa között kerültek kórházba. Ezt követően pedig, hónapokig követték nyomon a páciensek állapotát.

A kórházi felvételnél a páciensek nagyjából 46 százalékánál állapítottak meg újonnan magas vércukorszintet. Az esetek körülbelül 35 százalékában ez az állapot legkevesebb hat hónappal a koronavírussal való megfertőződést követően is fennállt” – nyilatkozta a tanulmány vezetője, Paolo Fiorina, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa.

Fotó: Archív

A jelenséget a hazai szakemberek is észlelték

Magyarországon egyelőre ezzel kapcsolatban hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, de a pácienseink körében mi is tapasztaljuk a cukorbetegség gyakori kialakulását, mint a koronavírus szövődményét – mondta el a Metropolnak prof. dr. Kempler Péter. A Magyar Diabetes Társaság elnöke egyetért azzal is, hogy a hasnyálmirigy a Covid–19 egyik célpontja. Mint mondta: a vírus két módon rontja a szénhidrát- anyagcserét. Egyrészt direkt toxikus hatást fejt ki az inzulin termelő sejtekre, másrészt a szövetekben csökkenti az inzulinhatást. Ezek összessége pedig, kb 40 százalékkal emeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

– Társaságunk pont emiatt kezdeményezte a veszélyhelyzet alatt, hogy a háziorvosok indíthassanak inzulinkezelést. Akkor az Emmi egészségügyi államtitkársága ezt támogatta is, egyelőre azonban nem történt előrelépés a kérdésben – tájékoztatta lapunkat a szakember.

Farkas Alexandra 23 évesen lett cukorbeteg, a fertőzése után

Április elején kaptam el a fertőzést. Később, egy apró bőrproblémával bőrgyógyászhoz kellett mennem, aki azonnal rákérdezett arra, hogy egyébként voltam-e koronavírusos, mert a hajlatoknál száraz a bőröm. Ezek után elküldött vérvételre és 17-es volt a vércukorszintem, ami nagyon magas a normális 7-hez képest. Azonnal gyógyszereket kaptam, amiket azóta is szedek, egy hét alatt helyreállt az inzulintermelésem. Azt viszont az orvosok sem tudják, hogy meddig élek együtt a betegséggel. Most megpróbáljuk letenni a gyógyszert és megnézzük, hogy marad-e a normális tartományban a vércukorszintem vagy nem. Én nagyon bízom benne, hogy igen! – mondta el a Metropolnak Alexandra.

Ezeket olvastad már?
Hátborzongató dolgok derültek ki Maddie feltételezett gyilkosáról

Hátborzongató dolgok derültek ki Maddie feltételezett gyilkosáról

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját

Botrány: meghurcolták a rendőrök a tízéves kisfiút, az anya kártérítést követel

Botrány: meghurcolták a rendőrök a tízéves kisfiút, az anya kártérítést követel

Háromszor támadt ez az állat egy nőre Terézvárosban

Háromszor támadt ez az állat egy nőre Terézvárosban

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás