Kiderült! Ez okozza a velencei-tavi tömeges halpusztulást





Az elmúlt napokban az interneten is futótűzként terjedtek a hírek arról, hogy a Fejér megyei tónál haltetemeket sodor partra a víz, nagy mennyiségben.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.06.20.
különös magyarázat

Akkora pofont kapott a Velencei-tó turizmusa, hogy ahhoz képest a karantén alatti bezárás is kismiska: ökológiai katasztrófa tizedelte meg a tó halállományát az első igazi nyári hétvégére. A tavaly nyári tömeges süllővész után újabb jelentős halpusztulást jelentettek, a bársonyos vízben mindenhol halak tetemei úsznak – írja a Blikk.

A lap újságírói körbejárták a tópartot Gárdonynál, és maguk is azt tapasztalták, hogy „tucatszám lebegtek a halak a víz felszínén”. A lap munkatársainak egy helyi étterem vezetője nyilatkozott az esettel kapcsolatban:

A Velencei-tó kedvelt turistacélpont Magyarországon (Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap)

„Évtizedek óta itt van a nyaralóm, imádok horgászni, de ilyennel még nem találkoztamˮ – mondta el a lapnak Árpád – „Két hete abbahagytam a horgászást, mert egyszerűen olyan, mintha megdöglött volna a víz. Szerelgettem a csónakomat, és éreztem, hogy milyen büdös a nádas és környéke. Akkor vettem észre a tetemeket körülöttem, egy másfél kilós balin is volt közöttük” – folytatta a 72 éves nyugdíjas. Állítása szerint a vízszint is rengeteget csökkent az utóbbi időben.

„Ráadásul éppen kitört a kánikula, augusztusig még biztos vagy 20 centit csökken a vízszint. Ez pedig beláthatatlan következményekhez vezethetˮ – fejtette ki aggodalmát Árpád.

A lap értesülései szerint a halőrök ellenőrizték a tetemeket és a víz minőségét, és azt állapították meg, hogy semmilyen mérgező anyag nem található a vízben. Mindössze a Velencei-medence sekély és oxigénhiányos vizében lelassultak a kishalak, és a rájuk vadászó ragadozó halak túlették magukat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapja szerint pedig a víz minősége megfelelő, nincsen érvényben fürdési tilalom.

Haltetemek a dinnyési öbölben (Fotó: Blikk)

Újságírói megkeresésre a Blikk számára elárulta a Magyar Országos Horgász Szövetség, hogy június 17-én kismértékű halpusztulást tapasztaltak a tó területén.

„A kirendeltség a jelenséget észlelve azonnal megkezdte az elhullott halak begyűjtését és azonosítását, kapcsoltan a helyi vízügyi igazgatósággal, valamint az Állatorvostudományi Egyetem halegészségügyi laborjával együttműködve a többpontos vízminőségi és halélettani mintavételezéstˮ – írták a lapnak válaszul.

Az elpusztult halak mennyisége a tó halállományának arányában alacsony, valamint a horgászszövetség közlése szerint a jelenség teljesen normális. Mindössze azért kapott most ekkora médiafigyelmet, mert az általában hónapokig tartó folyamat most két hét alatt ment végbe.

A Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízi sport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok, az emberi igénybevétel oldaláról jelenleg kiváló, így korlátozást, azonnali beavatkozást nem igényel, tehát minden adott egy önfeledt nyári velencei-tavi pihenéshez” – olvasható a horgászszövetség közleményében.





Ezeket olvastad már?
Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás