RETRO RÁDIÓ

Hatott a Covid a gyógyszerészekre is

Magyarországon közel 6500 patikus dolgozik a gyógyszertárakban. Legtöbbünk csupán annyit tud róluk, hogy ők adják ki a felírt gyógyszereket. Hivatásuknak azonban sokkal nagyobb szerepe van az egészségügyi ellátásban. Erre hívja fel a figyelmet a mai Országos Patika Nap, amelyet minden év június első szerdáján tartanak. Dr. Kőhegyi Juditot, a hódmezővásárhelyi Zrínyi utcai Gyógyszertár szakgyógyszerészét kérdeztük hivatásáról és arról, hogyan hatott a Covid a gyógyszerészekre.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.06.09. 10:00
hivatás

Ma van a XVIII. országos patikanap, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a gyógyszerészek felelősségteljes munkájára és erősítsék a gyógyszerész és beteg közötti kapcsolatot.

Az utóbbi években a Magyar Gyógyszerész Kamara egy népegészségügyi programot indított el az országos patikanap alkalmából. Ennek mindig volt egy témája, mint például a felső légúti megbetegedések megelőzése, a gyógyszerész szerepe az allergiás megbetegedésekben vagy a felelős gyógyszerhasználat. A szakemberek arra is figyelmeztettek, hogy a gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért nem szabad kidobni őket otthon, hanem vissza kell vinni őket a patikába.

„A betegeink egészsége a mi hivatásunk”

Az országos patikanapnak minden évben van egy mottója. Az idén a kamara ezt választotta: „A betegeink egészsége a mi hivatásunk”.

„Ez azonban nem csak erre az egy napra vonatkozik” – mondta lapunknak dr. Kőhegyi Judit, a hódmezővásárhelyi Zrínyi utcai gyógyszertár vezetője. „Mi nap mint nap eszerint végezzük a hivatásunkat, hiszen ez a gyógyszerészszakma alapja.”

Iskolásokat is fogadtak az országos patikanap alkalmából

Korábban, szervezett formában akár iskolások is meglátogathatták a patikákat, hogy betekintést nyerjenek a gyógyszerészszakma rejtelmeibe.

„Bekukkanthattak a gyógyszertár hátsó részébe is, ahol a munkánkat végezzük. Láthatták, milyen felelősségteljes munkát végeznek a patikusok és a laboratóriumokban azokat a szigorú követelményeket, amelyeknek megfelelve készítjük például a krémeket vagy kúpokat” – meséli a szakgyógyszerész. Az országos patikanap alkalmából ezen a napon ingyenes vér-, koleszterin- és vérnyomásmérést biztosítottak a gyógyszertárak a betegek számára, valamint tanácsadást és tájékoztatást nyújtottak.

Dr. Kőhegyi Judit, a hódmezővásárhelyi Zrínyi utcai gyógyszertár szakgyógyszerésze beszélt a hivatásáról és arról, hogyan hatott a Covid a gyógyszerészekre

A járvány óta a gyógyszerészek szerepe megváltozott

„A Covid-járvány alatt sok beteg érkezett hozzánk például felső légúti panaszokkal, allergiával, bőrgyógyászati problémával. Amennyiben a gyógyszerészeti kompetencia lehetőséget adott rá, vény nélküli készítményeket ajánlottunk nekik. Természetesen, ha a beteg már orvosi ellátást igényelt, akkor a megfelelő szakemberhez irányítottuk” – hangsúlyozza a szakember. Hozzáteszi, a járvány óta nagyon sokan fordulnak hozzájuk és ők a nap 24 órájában a betegek rendelkezésére állnak.

„A Covid rávilágított arra, hogy a gyógyszerészek miben lehetnek az emberek segítségére és arra is, hogy az egészségügyi ellátórendszer része vagyunk” – tette hozzá Kőhegyi Judit. „Az emberek rájöttek, hogy a gyógyszertárban mit lehet kérdezni, miben tudunk a segítségükre lenni. Kiváló a kapcsolatunk a háziorvosokkal is, napi kapcsolatban vagyunk velük. Ez megmutatkozott a járvány alatt is, hiszen a folyamatos telefonos kapcsolattartás lehetővé tette a gördülékeny gyógyszerellátást.”

A koronavírus-járvány idén még nem teszi lehetővé, hogy olyan nagyszabású patikanapot rendezzenek országosan, mint ahogy a korábbi években, de a betegeket ugyanolyan szeretettel várják a gyógyszerészek és szakdolgozók, akik szakértelmük legjavát adva továbbra is ingyenesen adnak tanácsokat és tájékoztatást az év minden napján.

Ezeket olvastad már?
Ma van a csillagászati tavasz első napja – Több érdekességet is tartogat március 21.

Ma van a csillagászati tavasz első napja – Több érdekességet is tartogat március 21.

Nem kegyelmez a tavasz: 5 vármegyére adtak ki riasztást

Nem kegyelmez a tavasz: 5 vármegyére adtak ki riasztást

Hős kutyájának köszönhetően gyógyult meg egy rákos kislány

Hős kutyájának köszönhetően gyógyult meg egy rákos kislány

Zátonyra futtatták Karácsony Gergelyék a menetrend szerinti dunai hajózást Budapesten

Zátonyra futtatták Karácsony Gergelyék a menetrend szerinti dunai hajózást Budapesten

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás