RETRO RÁDIÓ

Már csak órák vannak hátra, brutális vihar csap le, felhőszakadás jön





Hamarosan egy hidegfront éri el hazánkat, jégesőt hoz a vihar.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.25.
időjárás

A hét utolsó munkanapján a napos időt a déli órákig kevesebb, délutántól egyre több felhő zavarja meg. A nap első felében elvétve, késő délutántól több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás és jégeső kíséretében. Az északnyugati, nyugati szél élénk lesz, de a zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is várhatók. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 28 és 38 fok között várható. A Dunántúl északnyugati részére már megérkezik a hűvösebb levegő, de keleten továbbra is kitart majd a kánikula. Késő estére 20, 27 fokra hűl le a levegő.

(Fotó: Shutterstock)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki, mert a délután második felétől előbb a Nyugat-Dunántúlra érkezhetnek intenzív zivatarok, estefelé pedig a déli megyékben, a Dunántúl keleti részén, a főváros térségében és az Alföldön várható kiterjedt zivatartevékenység, heves kísérőjelenségekkel: erősen viharos vagy károkozó szélrohamok (akár 100 km/h-t meghaladó lökések), nagy méretű jégeső, felhőszakadás-szerű csapadékhullás (több 10 mm) kísérheti az intenzív gócokat. Az éjféli órákra a Tiszántúlra korlátozódhatnak a zivatarok.

28,9 Celsius-fokosra melegedett a Balaton vize

Horváth Ákos elmondta, hogy miközben az országban volt, ahol 40 Celsius-fokot is mértek, a Balaton környékén 36,5 fokkal Fonyód volt a legmelegebb, de a tó vizének hőmérséklete csütörtök délutánra Siófokon elérte a 28,9 fokot. Ez rendkívül magasnak számít júniusban, magas vízállásnál – tette hozzá a siófoki obszervatórium vezetője.

A meteorológus arról is beszámolt, hogy az afrikai levegő rendkívül sok port hozott magával a Szaharából. Emiatt – annak ellenére, hogy csütörtökön a levegő egész nap rendkívül száraz volt – a Balatonnál alig látszott a túlsó part, és az ég színe is kékről eleinte fehérre, majd egyre inkább szürkésre váltott.

Kitért arra is, hogy pénteken a hajnali órákban várható annak a hidegfrontnak az érkezése, amely véget vet az elmúlt négy év legerősebb hőhullámának. A következő napokban jelentősen csökken a hőmérséklet és megerősödik az északnyugati szél a Balaton térségében is. Hétfőtől újabb melegedés kezdődik, amely kedden tetőzik a mostanihoz hasonló hőmérsékletekkel, amit a remények szerint szerdán ismét enyhülés követ – mondta a meteorológus. Megjegyezte, hogy a Balaton térségében is jelentős gondot okoz a csapadékhiány, amelyet a fronttal érkező néhány zivatar sem fog igazán csökkenteni.

A szomszédban már tombol a vihar.

Sok millió eurós kárt okozott az osztrák mezőgazdaságnak a csütörtökön lezúdult jégeső – közölte Kurt Weinberger, az osztrák mezőgazdasági biztosító (Österreichische Hagelversicherung) igazgató-tanácsának elnöke.

Jelenleg 28 millió euróra (mintegy 9,8 milliárd forint) becsüljük a mai viharok következtében a mezőgazdasági terményekben Felső-Ausztria és Alsó-Ausztria tartományokban keletkezett teljes kárt” – mondta Kurt Weinberger.





Ezeket olvastad már?
Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás