Kiderült, így működik majd a védettségi igazolvány applikációja





Az oltottság ténye az elektronikus applikációval is igazolható lesz.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.12.
ellenőrzés

Ahogy arról a Metropol korábban beszámolt, tesztelni kezdték a védettségi igazolvány QR-kódját leolvasó rendszert. Augusztusig bizonyosan kell majd védettségi igazolvány bizonyos szolgáltatások igénybevételéhez – jelenleg például szállodába, színházba, moziba fesztiválokra, sporteseményekre, fürdőbe, az éttermek belső tereibe csak ilyen igazolvánnyal rendelkezők mehetnek.

Aki a koronavírus elleni védőoltását megkapta, oltottságát – az oltási igazolvány mellett – elektronikus applikációval is igazolhatja majd” – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont, hangsúlyozva: az EESZT-mobilalkalmazás célja, hogy minden magyar állampolgárnak egyszerű és kényelmes megoldást nyújtson a koronavírus elleni védőoltások igazolására akár androidos, akár iOS-es okostelefont használ.

Hasznos lesz a QR-kód a plasztikkártyán (Fotó: MTVA/Róka László)

A tájékoztatás szerint az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az illető koronavírus elleni védettségét. Az alkalmazás az oltott nevét, az érintett tajszámát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg – írja a Magyar Nemzet.

Az adatok hitelesítése pedig QR-kóddal történik, aminek az érvényességét egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni (EESZT Covid Control).

Az alkalmazás használatáról szólva közölték azt is: az applikációt az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell. Ehhez elsőként be kell lépni az EESZT lakossági portáljára KAÜ-azonosítással (ügyfélkapu, e-személyiigazolvány, telefonos azonosítás), ahol a regisztráció néhány lépését elvégezve az alkalmazás használatra kész.

A regisztráció során továbbá meg kell adni egy hatjegyű PIN-kódot, a mobileszközön az alkalmazás használatához csak ezt a PIN-kódot kell használni.

Az alkalmazás jelezni fogja a védőoltás hiányát (Fotó: Getty Images – Képünk csak illusztráció)

Amennyiben a regisztrált felhasználó ezt elvégezte, az applikáció használata a következő lépésekből áll:

  • a bejelentkezés a hatjegyű PIN-kóddal;
  • a Covid-oltásigazolás nevű menüpont kiválasztása;
  • amennyiben van megfelelő oltás, megjelennek az arról szóló információk.
  • A Koronavírus Sajtóközpont végül kiemelte, hogy mind a plasztikkártya, mind a mobilapplikáció alkalmas az oltás tényének az igazolására, de a korábbi betegségből eredő védettséget – az érvényes jogszabályok szerint – csak a plasztikkártya jelzi, hozzátéve, hogy abban az esetben pedig, ha az állampolgár egyáltalán nem rendelkezik védőoltással, úgy az alkalmazás egyértelműen jelzi majd annak hiányát.





    Ezeket olvastad már?
    Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

    Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

    Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

    Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

    Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

    Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

    Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

    Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás