Tinik az oltásról: Végre szülők nélkül is mehetek bárhova

Több mint 84 ezren, a 16-18 éves korosztály csaknem fele regisztrált a koronavírus elleni oltásra. Ők mától szerdáig foglalhatnak időpontot a Pfizer-vakcinára, és a hét második felében megkezdődik az oltásuk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.10.
példamutató védekezés

“Jó, hogy mehetek majd bárhová!” “Nem akarom a rokonságot én megfertőzni!” - ezzel indokolták a lapunk által megkérdezett fiatalok, hogy miért kérik az oltást.

Bármelyik vakcinát elfogadnám

Esztergály Benedek
fotó: Tomka Botond

 

A 16 éves Esztergály Benedek számára nem volt kérdés, hogy amint lehet, regisztrál. –Muszáj lesz, hogy járhassak ide-oda, másrészt nem utolsó szempont a saját és a családom egészsége. Nem szeretném őket megfertőzni, ezért nem kérdés, hogy beoltatom magam. Szerintem nincs nagy különbség a vakcinák között, bármelyiket elfogadnám – mesélte a fiatal srác, aki azt tapasztalja, hogy a kortársai két táborra szakadtak. –Sokan ugyanazt gondolják, mint én, de vannak, akik elutasítják, vagy csak nem foglalkoznak ezzel az egésszel – tette hozzá.

Így már sokkal szívesebben kimozdulok

A 17 éves Enikő már megkapta az oltást a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, ahol már eddig is oltották a 16-18 éves krónikus betegeket.

Korábban alacsony volt a trombocitaszintem, ezért már megkaphattam a Pfizer-vakcinát. Nagyon izgultam, féltem, hogy milyen mellékhatások lesznek, de egy kis hőemelkedést leszámítva semmi komoly. Örülök, hogy megkaptam, mert eddig nem igazán mertem kimozdulni, így viszont már sokkal szívesebben találkozom a barátaimmal, főleg, hogy hamarosan ők is be lesznek oltva. Szuper, hogy védettségi igazolványt is kapok, így például a szüleim nélkül is beülhetek majd egy cukrászdába vagy moziba – mesélte lapunknak a budapesti fiatal.

A fiataloknál is a megszokottak az oltási reakciók

Láz, fejfájás, végtagfájdalom, gyengeség – ezek jelentkezhetnek leggyakrabban az oltás után, és ez a fiataloknál vagy később a gyerekeknél sem lesz másképp, ezek normális oltási reakciók. Fontos hozzátenni, hogy nagyon sok oltottnál semmi oltási reakció nem jelentkezik, a mellékhatás vagy szövődmény kialakulása pedig extrém ritka. Bár a gyerekek sokkal könnyebben vészelik át a vírust, mint a felnőttek, a nyájimmunitás kialakulásához nekik is védetté kell válniuk – mondta korábban lapunknak dr. Novák Hunor gyermekgyógyász.

(Fotó: Youtube)

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás