Itt az orvosi vélemény: mikor adják be az AstraZeneca második adagját





Bár már egyénileg is dönthetünk a vakcina második adagjának időpontjáról, a háziorvos segít dönteni a kérdésben.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.04.
Fontos tanács

Müller Cecília pénteken, az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy módosítanak az AstraZeneca vakcinájának beadási idején, miután sok oltásra váró jelezte, hogy három hónapnál hamarabb szeretné a második adagot felvenni. Az országos tiszti főorvos kiemelte, hogy az érintetteteknek ezt az igényt egyénileg kell jelezni az orvosoknak, akik egyéni felelősség szerint dönthetnek a megmaradó oltóanyagok felhasználásáról.

Sokan várják, hogy minél hamarabb védetté váljanak (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Érdemes ugyanakkor átgondolni, hogy hogyan cselekszünk. Dr. Mangó Gabriella háziorvos például arra hívta fel a figyelmet, hogy a hosszabb várakozási idő végső soron nagyobb védettséget eredményezhet.

„A 12 hét amiatt lett meghatározva, mert kutatásokkal bizonyították, hogy minél később adják be az AstraZeneca második adagját, annál magasabb védettséget ad. Tehát aki előbb adatja be, az a védettségéből veszít. Nem mindegy, hogy 60% vagy 85%...” – fogalmazott Facebook-oldalán a szakember. Hozzátette: aki tudja, várja meg a 12 hetet, lassan már úgy is letelik!

Mint ismert, az első oltás még nem ad megfelelő védettséget, ezért ha nem vigyázunk, akár meg is fertőződhetünk. Dr. Mangó Gabriella ez esetben a következőt tanácsolja.

Ha valaki az első AstraZenecát követően covidos lett, az csak a felépülést követően adassa be a második adagot, a második körös oltási időben, mert így a védettséget tovább lehet fokozni” – javasolta az orvos.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás