Covid-gyász: ez jelenthet kiutat a veszteséget átélőknek





Rendkívül nehéz helyzetben vannak azok, akik most élnek át veszteséget, mert a járványügyi szabályok miatt a klasszikus gyászrítusok is elmaradnak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.05.
elengedés

A koronavírus nemcsak a mindennapi életünket, de a gyászhoz kapcsolódó hagyományokat is átírta. Korlátozott számban vehetünk részt temetéseken, és a betegség fertőzőképessége miatt sok esetben elbúcsúzni sem tudunk szeretteinktől. Mindez hatalmas terhet ró a veszteséget átélő családokra, akik közül sokan a vallásba menekülnek, míg mások pont hogy megkérdőjelezik mindazt, amiben eddig hittek – legalábbis erről számolt be a Metropolnak dr. Zelena András tanatológus, a haláltan szakértője.

A Covid a gyászidőszakra is hatással van (Fotó: Képünk illusztráció/Pixabay)

Személyesen tapasztalom a munkám során, hogy milyen nagy ereje van a hitnek. Ugyanakkor a veszteséget átélők gyakran megváltoztatják a világnézeti hovatartozásukat, ami egy teljesen természetes reakció. Akik megrögzött ateisták, sokszor elkezdenek hinni, mert abban találnak kiutat, reményt. Aki viszont mély vallásosként él át veszteséget, gyakran meginog a hitében, és felteszi magának a kérdést, hogy milyen felsőbb hatalom akarta azt, hogy ez így történjen? – mesélte lapunknak a szakember.

Ha kíváncsi vagy, hogy mi segíthet még a gyász feldolgozásában, és melyek azok az intő jelek, amikor már segítséget kell kérni, keresd csütörtökön a Metropol napilapot, vagy látogass el a metropol.hu weboldalra.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás