Kérdezz-felelek a védettségi kártyáról





Ha a beoltottak száma eléri a 4 milliót, újabb lazítás lép életbe: szinte teljes lesz a nyitás, de csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. Kinyithatnak az éttermek belső részei, szállodák, színházak, mozik, sportesemények, állatkertek, múzeumok, könyvtárak, uszodák, edzőtermek, jégpályák, de csak védettek és 18 év alattiak látogathatják őket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.28.
nyitás

Van-e különbség, ha szállodába vagy ha apartmanba megyünk?

A védettségi igazolvány szállodalátogatáshoz is szükséges lesz!Minden szálláshelyen szükség lesz védettségi igazolványra, így a panziókban, apartmanokban is – erősítette meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. „A rendeletben a szálláshely szó szerepel, tehát kivétel nélkül minden típusú szállásra vonatkozik” – hangsúlyozták.

Elmehet a család együtt moziba, meccsre, játszóházba vagy étterembe, ha a gyerekek nem védettek?

Egy sor szolgáltatás megnyílik, ha elérjük a 4 millió oltást. A felnőttek csak védettségi igazolvánnyal, de a gyerekek védettségi igazolvány nélkül mehetnek mindenhová, hiszen egyelőre őket még nem lehet beoltani. Az igazolvány ellenőrzése az üzemeltetőnek, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Vagyis a védett szülők a kiskorú gyermekeket is magukkal vihetik étterembe, szállodába, moziba, rendezvényekre. A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.

(Fotó: Shutterstock)

Hogyan ellenőrzik a szolgáltatók a védettséget?

A védettségi igazolvány mellett bármilyen fényképes hivatalos igazolvánnyal igazolhatjuk magunkat: személyi, útlevél, jogosítvány, diákoknak diákigazolvány. A QR-kód leolvasásával mindössze egy pillanat ellenőrizni a plasztikkártya érvényességét.

Azokat a helyeket, ahol nem ellenőrizték megfelelően a védettségi kártyát, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal sújthatják, vagy akár egy évre be is zárhatják.

Koncertek, zenés-táncos bulik még nem lesznek!

A színházak és a mozik is kinyithatnak, de nem mindenki örülhet a hétvégi startnak. A nyitást jelző rajtpisztoly becslések szerint már a hétvégén eldördülhet, és bár többek között a mozik, a színházak és a sportrendezvények igen, de a zenés, táncos rendezvények már nem fordíthatják el a nyitva táblát. Az április 26-i Magyar Közlöny szerint ugyanis:„A zenés, táncos rendezvény e rendelet alkalmazásában nem minősül kulturális eseménynek” – tehát ilyen rendezvényeket tilos szervezni.

Milyen egyéb járványügyi intézkedések maradnak fenn?

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások. A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés.

(Fotó: MTVA/Róka László)

Védettségi igazolvány, de kinek?

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát. Aki átesett a betegségen, 6 hónapig tekinthető védettnek. Aki az ellenanyag termelődését bizonyítja teszttel, 3 hónapra kaphat igazolványt, de az nem ingyenes.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás