Sokkoló eredmény, ez lehet az egyik oka a felnőttkori elhízásnak





Megdöbbentő adatot közölt egy londoni kutatás: az iskolai csúfolódásnak, a gyerekek piszkálódásának a hatása évtizedekig is elkísérhet. A bullying, azaz a csúfolás 50 százalékkal növeli annak az esélyét, hogy a bántalmazott 45 éves korára elhízott legyen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.07.
vizsgálat

A King’s College vizsgálata az első, amely a szervezetben okozott károkat kutatta az iskolai piszkálódással összefüggésben. Kiderült, hogy a depresszió, a szorongás és az öngyilkos gondolatok fokozódásával is összefüggésben van.

Nem ártalmatlan csínytevés!

A csúfolódás nem elfogadható dolog, és nem része a gyermekkornak – szögezte le Louis Arseneault, a kutatás egyik vezetője, a King’s College pszichiátriai, pszichológiai és idegtudományi intézetének munkatársa. Rámutatott, hogy a brit gyerekek akár ötöde is csúfolódás tárgya lehet. Arseneault szerint Nagy-Britanniára különösen jellemző, hogy a gyerekkori piszkálódást a felnőtté válás ártalmatlan velejárójának tartják.

A felnőttkori elhízás egyik oka lehet a gyerekkori csúfolódás
(Fotó: Shutterstock)

Akit nem gúnyoltak, kisebb eséllyel hízott el

A kutatást több mint 7 ezer, 1958-ban született ember adataival végezték. Olyanok vettek részt a vizsgálatban, akiknek szülei tudtak információval szolgálni arról, hogy csúfolták-e rendszeresen gyereküket 7, valamint 11 éves korában. A vérben lévő, gyulladást jelző anyagok és a testtömeg adatai a résztvevők 45 éves korából származtak. A gyerekként néha vagy gyakran csúfolt nők 26 százaléka lett 45 éves korára erősen túlsúlyos. Azoknak a nőknek, akiket nem gúnyoltak, csak 19 százaléka hízott el.

A stressz fokozza a kalóriák utáni sóvárgást

Az eredményeket esetleg befolyásoló egyéb tényezőket, vagyis a társadalmi hátteret, az intelligenciát, vagy akár a dohányzást, az étrendet és a testmozgást is figyelembe vették, de az eredmény így sem változott. A szakemberek azt már régóta tényként kezelik, hogy a krónikus stressz fokozza a magas kalóriatartalmú ételek utáni sóvárgást. A gyakori csúfolás traumája viszont a hormonális egyensúlyt is felboríthatja, vagyis amikor a gyerekeink egészségéről, annak megóvásáról beszélünk, figyelnünk kell a mentális egészségükre is.

A csúfolódás nem elfogadható dolog
(Fotó: Shutterstock)

Az online térben is megy

A bullying kifejezés szinte már a közbeszéd része lett, ugyanis a zaklatás és az internetes zaklatás egyre több tinédzsert érint. Gyakran még maga az áldozat sincs tisztában azzal, hogy valójában ennek az elszenvedője. A cyberbullying fő típusait a szakirodalom is kategorizálja. Flaming („lángháború”) – Támadó jellegű hozzászólások küldése valakiről nyilvános fórumra. Harrassment (támadássorozat) – Bántó, igaztalan üzenetek küldése online. Denigration (befeketítés) – A hírnév rontására alkalmas pletykák posztolása valakiről. Exclusion (kiközösítés) – Az online közösség egy tagjának a csoportból való kirekesztése. Outing (kibeszélés) – Titkok vagy egyéb személyes információk engedély nélküli megosztása másokkal. Sexting (szexting) – Azokra a helyzetekre használják, amelyekben az elkövető szexuálisan provokatív és saját maga által készített meztelen vagy félmeztelen képeket, illetve nyíltan szexuális tartalmú szöveget küld online valakinek.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás