RETRO RÁDIÓ

Müller Cecília: Mindegyik vakcina elérhető lesz az oltópontokon





A szerdai sajtótájékoztatón Müller Cecília kijelentette: a vakcinaszállítmányoknak köszönhetően egyszerre 5-féle oltóanyaggal oltanak a következő héten.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.04.21.
hatékonyság

Ahogy a Metropol korábban beszámolt róla, elhunyt 207, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 787 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 464 750 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 266 823 főre csökkent. 8097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 925-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos. Minden harmadik magyar ember már kapott oltást. A magyar lakosság 34%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 19%-os átlaggal. Már a 4 millió 326 ezret is meghaladja a regisztráltak száma, és az eddig regisztráltak 70%-a már meg is kapta az oltást. Éjjel újabb 100 ezer adag második oltásra alkalmazható Szputnyik-szállítmány érkezett. A kormány mai ülésén is értékeli a járványügyi helyzetet.

Aki még nem tette meg, az regisztrálhat a védőoltásra a honlapon, mert a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amelyben ismertették: az egyetemi oltópontokon a kormány kísérleti jelleggel kipróbál egy internetes foglalási rendszert. „Az oltás felgyorsítása érdekében 70 000, már oltásra regisztrált ember fog SMS-ben értesítést kapni, hogy az abban szereplő kód alapján időpontot foglaljon magának jövő hét hétfő, kedd vagy szerdára. Amennyiben a rendszer sikerrel vizsgázik, megfontoljuk az általános kiterjesztését a regisztráltakra. Minden más, a témában megjelent hír álhír.” A kipróbálására az egyetemi kórházak oltópontjain kerül majd sor - tájékoztatott György István, és hozzátette, hogy akik kaptak SMS-t, csütörtökön 16:00-ig keressék fel a weboldalt, ahol jelentkezni tudnak. Az üzenet tartalmazza a honlap címét, de csak azoknak, akik értesítést kaptak, hogy van lehetőségük az oltási időpont foglalására. Amennyiben ez pozitív visszajelzést kap, kiterjesztik az oltópontok mindegyikére, hogy gyorsabban és gördülékenyebben működjön a rendszer. Elsőként Pécsen, Szegeden, Debrecenben és Budapesten az egyetemi kórházakban lehet majd időpontot foglalni.

A regisztrált idősek 90 százalékát beoltották már

Az oltási munkacsoport vezetője azt kérte, hogy minél többen regisztráljanak és oltassák be magukat. 4,325 millió ember már regisztrált. A regisztráltak kétharmada már túl van az oltáson - tette hozzá. - Alig maradtak pár tízezren, akiket akut betegség miatt vagy más okból nem tudtunk beoltani - közölte György István az idősek átoltottságával kapcsolatban az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Egyre fiatalabbakat tudnak már oltásra hívni, sőt vannak olyan települések, ahol már mindenki beoltásra került. A beoltottak számának növekedésével érzékelhetővé vált a járványügyi adatok javulása
(MTI/Vajda János)

4 vakcinaszállítmány érkezett/érkezik a héten

  • Hétfőn 68 ezer Moderna érkezett, egy része második körre tartalék lesz.
  • Kedden 248 040 Pfizer, egy része szintén a második körre lesz félretéve. Kedden ezen kívül érkezett még 72 ezer AstraZeneca- és 100 ezer Sputnyik-vakcina is, amit a második körös oltásokhoz szánnak.
  • Hétvégén 600 ezer Sinopharm-vakcinát várnak. Mindez nagy előrelépést tesz lehetővé. Az utóbbi szállítmányt a háziorvosok és a kórházi oltópontokon osztják majd el 300-300 ezer arányban, ez praxisonként 60 személy beoltását teszi lehetővé.
Egy időben fogunk 5-féle oltóanyaggal oltani jövő héten - árulta el Müller Cecília, aki hangsúlyozta, hogy természetesen nem ugyanakkora arányban lesznek jelen, hiszen a második oltást is figyelembe kell venni.

Megkezdődött az adatok csökkenése

Érzékelhető, hogy az új fertőzöttek száma csökkenőben van - közölte Müller Cecília, aki hozzátette, hogy egy hosszan elhúzódó csökkenést várnak a következő időszakra, amit a brit mutáns vírus okoz. A variánsok láthatólag súlyos megbetegedéseket okoznak, így a kórházban lévő személyek hosszabb egészségügyi ellátást igényelnek. A lélegeztetőgépről való lekerülés után is nagyon sok kezelésre van még szüksége a betegeknek - „egy hosszadalmas folyamat, amit gyakran hónapokig is eltarthat” - tette hozzá a tiszti főorvos, aki hangsúlyozta: ez a hosszadalmas felgyógyulás a harmadik hullám sajátossága, ami korábbi hullámoknál még nem volt észlelhető.

Nem fizetnek a bizonyos vakcinák beadása után

Bármilyen vakcina esetén a háziorvosok csak szabadnapon, ünnepnapon való munka ellenében kapnak díjazást. Mindez nem függ a vakcináktól - tájékoztatott Müller Cecília.

 





Ezeket olvastad már?
Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás