RETRO RÁDIÓ

Legalább június elsejéig érvényben marad a kijárási tilalom Olaszországban

Feszültséget keltett a miniszterelnök Mario Draghi és a kormánypárti Liga vezetője, Matteo Salvini között az este tíztől érvényes kijárási tilalom fenntartásának meghosszabbítása legalább egészen június elsejéig - jelentette az olasz sajtó szerdán.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.04.22. 07:20
korlátozás

A járványkorlátozások fokozatos enyhítése ellenére továbbra is fenntartják az este tíztől reggel öt óráig tartó kijárási tilalmat.

A kérdésről a szerda esti kormányülésen döntöttek, amelyen a jobboldali Liga, a jobbközép Hajrá, Olaszország!, valamint a centrumpárti Élő Olaszország is a kijárási tilalom egy órával történő rövidítését szorgalmazta, vagyis, hogy a tilalom este tíz helyett tizenegy órától lépjen érvénybe. A kormányülésről kiszivárgott hírügynökségi értesülések szerint Mario Draghi egyetlen órával sem volt hajlandó enyhíteni a már ősztől érvényes éjszakai kijárási tilalmat.

A Liga miniszterei ezután nem támogatták a korlátozások enyhítéséről kidolgozott rendeletcsomagot. Ez volt az első alkalom, hogy a februárban megalakult Draghi-kormányban feszültség keletkezett a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

Matteo Salvini, a Liga vezetője úgy nyilatkozott: pártja azt kéri Mario Draghi miniszterelnöktől, hogy „adjon bizalmat az olaszoknak, akik az utóbbi egy évben türelemről és a szabályok tiszteletben tartásáról tettek tanúbizonyságot”. Salvini hangsúlyozta, hogy a Liga miniszterei nem szavazhattak meg olyan rendelkezést, amely továbbra is „zárásra, kijárási tilalomra, korlátozásra” kötelez. A jobboldal vezetője megjegyezte, bátrabb lépéseket várt a kormánytól.

A kijárási tilalom rövidítését sürgetik a tartományok vezetői is. Liguria kormányzója, Giovanni Toti úgy vélte, egy óra különbség is sokat jelent a vállalkozók számára, mivel májusban a nappalok már hosszabbak.

A fokozatosan javuló járványadatoknak köszönhetően április 26-tól Olaszország majdnem egésze közepes vagy alacsony mértékű járványveszélyes fokozatba lép. A legnépesebb Lombardia, valamint Lazio tartomány sárga színű térség lesz, vagyis újraindulhat a tantermi oktatás és megnyithat a vendéglátás. A sárga besorolású régiók között szabad lesz a közlekedés is.

A kormány döntése szerint azonban a tantermi oktatás teljes mértékben az általános iskolások számára indul újra, tizennégy éves kortól a diákok legfeljebb hatvan százaléka lesz a tantermekben. A vendéglátásban kizárólag a szabadtéri résszel, terasszal rendelkező bárok, éttermek nyithatnak újra este tízig az alacsonyan veszélyes, vagyis sárga térségekben. A belső tereket a kormány június elsejétől tervezi megnyitni. A sárga tartományokban április 26-tól megnyithatnak a múzeumok, valamint a szabadtéri színházak és mozik. Engedélyezett lesz a szabadtéri csapatsport is.

Május 15-től tervezik a nyitott medencék és a strandok újraindítását, valamint a kereskedelmi központok hétvégi nyitását. Június elsejétől tervezik a zárt edzőtermek és a sportcsarnokok megnyitását is.

A járványügyi vészhelyzetet július 31-ig fenntartják.

Ezeket olvastad már?
Mindenki szereti, ma ünnepeljük a világnapját

Mindenki szereti, ma ünnepeljük a világnapját

Ne higgy a naptárnak, teljesen megbolondult az időjárás

Ne higgy a naptárnak, teljesen megbolondult az időjárás

Zsebre tett kézzel jelent meg a bíróságon a kisbabát meggyilkoló férfi

Zsebre tett kézzel jelent meg a bíróságon a kisbabát meggyilkoló férfi

Lecserélték a koldusmaffia babás-kutyás kéregetőit a Vörösmarty téren - videó

Lecserélték a koldusmaffia babás-kutyás kéregetőit a Vörösmarty téren - videó

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás