Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit!





A Metropol összeszedte a mai nap legfontosabb történéseit: mi köze a mai naphoz Mekk mesternek és Dr. Bubónak, és miért is ünnepeljük a nők napját?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.08.
március 8.

Világszerte ma ünneplik a nőket

Ma van a nemzetközi nőnap, a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. Magyarországon először 1913-ban tartották meg, 1914-ben országosan rendezvények is voltak. Aztán a Rákosi-korszakban kötelezővé tették, így 1948-tól „hivatalosan” is megünneplik. Ha ma valaki március 8-ára gondol, akkor a virágok, csoki és férfiaktól jövő apró kedveskedések jutnak az eszébe, de kezdetben ez egy demonstratív nap volt, ami kifejezetten a nők egyenjogúságára és a szabad munkavállalásra szerette volna felhívni a figyelmet. A napon sok civil szervezet a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formáira hívja fel a figyelmet. Fontosak a hasonló kezdeményezések, hiszen például tavaly márciusban, valószínűleg a koronavírus-karantén miatt, másfélszer annyi nőt bántalmaztak, mint a korábbi évek statisztikái szerint.

100 éve született Romhányi József, a „rímhányó”

Mekk Elek, Doktor Bubó, a Mézga-család és a Frédi-Béni magyar szövegei... számtalan legendás rajzfilm vicces versikéit köszönhetjük Romhányinak, a „Rímhányónak”. Romhányi József író, költő és műfordító 1921. március 8.-án született Nagytétényben, és 1983 május 7.-én hunyt el. Eredetileg muzsikusnak készült, de a nagyközönség leginkább az állatverseit, illetve zseniális rajzfilmszövegeit ismeri. Nevéhez több klasszikus is fűződik, mint például a Mézga család, A kérem a következőt, a Mekk mester, sőt még a Flinstone család. azaz a Frédi és Béni 40 epizódjának a zseniális szövege is hozzá köthető.

Mától nem jár a 60-as villamos

A 60-as villamos március 28-ig nem közlekedik, helyette többféle járatot lehet igénybe venni:

  • A Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a pótlóbusszal lehet utazni, a Művész út megállót csak a Széchényi-hegy felé érinti majd a busz.
  • Svábhegy és a Szél Kálmán tér között a 21-es és a 21A busszal lehet majd közlekedni, illetve a Svábhegy és Királyhágó tér között a 212-es busszal.
  • Az Orgonás és az Esze Tamás iskola megálló a Szent János Kórháztól a Pethényi útig közlekedő 60A, vagy az Esze Tamás iskola (Rőzse utca) megállóig közlekedő 60B pótlóbusszal érhető el, ezek a járatok a hétköznapi csúcsidőszakok kivételével igényvezérelten közlekednek.
  • Holnap estig terelve jár a 147-es

    Útbeszakadás miatt a mai naptól terelve közlekedik a 174-es autóbusz. A jármű így nem érinti az Újpesti piac, az Attila utca, a Templom utca és a Csokonai utca megállókat. Újpest-központ M felé megáll a Baross utcában a Károlyi István utca előtt, illetve a 196-os autóbusz Újpest, Árpád út hajóállomás és Újpest-városkapu M megállójában, illetve az autóbusz Megyer, Julianus barát utca felé kihagyja az Újpesti piac és az Attila utca megállót, de megáll a 196-os autóbusz Újpest-városkapu M és Újpest, Árpád út hajóállomás megállójában, valamint a Baross utcában a Károlyi István utca után.





    Ezeket olvastad már?
    Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

    Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

    Mielőtt bármilyen állatot tartanál, ezekkel nem árt ha tisztában vagy!

    Mielőtt bármilyen állatot tartanál, ezekkel nem árt ha tisztában vagy!

    "Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

    "Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

    "Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

    "Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás