Bejelentés: módosul az oltási terv





Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint nagyon aggasztóak a járványügyi adatok, emiatt a cél most az, hogy a lehető legtöbben megkapják a vakcina első adagját.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.01.
koronavírus

„Március 1-jétől módosult az oltási terv, a legfontosabb most az, hogy az oltás első adagját minél többen megkapják, ugyanis ez már ad egy komoly védettséget” – jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

„Ha egy oltás a fertőzés elkapását nem is akadályozza meg, a betegség súlyosságát mindenképp csökkenti. Ezért a Pfizer-vakcina esetében a második adagot a 35. napon fogjuk beadni, az AstraZeneca második adagját pedig 12 héttel az első adag után” – közölte az országos tiszti főorvos. Hozzátette: akik már megkapták a második oltás időpontját, ők változatlanul jelenjenek meg a helyszínen. Akik viszont ma kapják meg az elsőt, azoknak a másodikra egy picit még várniuk kell annak érdekében, hogy minél többen megkaphassák az oltást.

A harmadik hullám emelkedő tendenciát mutat, ezért kellett változtatni az oltási stratégián (Fotó: koronavirus.gov.hu)

A szakember beszélt arról is, hogy új vakcina van láthatáron, így ismét bővülhet a paletta, ugyanis a Janssen-vakcina engedélyezésére mindössze két hetet kell várni. Ez ugyanúgy működik mint a Szputnyik és az AstraZeneca, de ennek előnye, hogy ebből csak egyet kell majd beadni.

Müller Cecília szerint nem érdemes válogatni az oltások között, aki ezt mégis megteszi, akár egy hosszabb időszakot is veszíthet a védettség állapotából. „Kérem, hogy fogadják el a felkínált vakcinát” – mondta az országos tiszti főorvos, aki szerint örömteli, hogy Málta és Dánia után Magyarország a harmadik legjobban átoltott országgá vált lakosságarányosan. Jelenleg 6,94 százalék az átoltottság.

További szigorítás is elképzelhető

Világszerte tombol a járvány, emelkedő számoknak vagyunk tanúi az elmúlt napokban – folytatta Müller Cecília.

„Minden figyelmünket az elkövetkezendő hetekre kell irányítanunk, nehéz hetek várnak ránk. Soha komolyabban nem kellett venni a járványt, mint jelenleg. Péntek óta jelentősen megemelkedtek a járványügyi adatok, ebben szerepet játszik a brit variáns, ami hazánkat is elérte. A hétvégén 652 fővel több lett azon személyek száma, akiket kórházban kell ápolni. Ez azt jelenti, hogy sajnos a súlyosabb betegek száma is emelkedett. Nagyon különböző tünetek jelentkeznek, amelyek minden szervet érinthetnek. 86-tal emelkedett a lélegeztetőgépre szorulók száma is. Félő, hogy az egészségügyi ellátórendszerünk teljesítőképességét mindez nagyon megterheli, ezért most még nagyobb figyelemmel be kell tartanunk a higiénés szabályokat, és nem lehet kizárni, hogy a jövőben további szigorításokat kell bevezetni” – mutatott rá Müller Cecília.

Profilt váltottak a csalók

Tavaly tavasszal a csalók rossz minőségű maszkokat és fertőtlenítőszereket kínáltak jóval az érték felett, sokan pedig végül semmilyen terméket nem kaptak. A vakcina megérkezésével a csalók is profilt váltottak, megjelentek a hamis oltások – erről már Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszélt. „Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ne higgyenek azoknak, akik becsengetnek, és oltási előjogot, regisztrációs lehetőséget, csodaszereket kínálnak, ezek egész egyszerűen nem léteznek – jelentette ki, majd hozzátette: „egy idős honfitársunkat két ismeretlen alak kereste fel a lakásán amiatt, hogy kitöltse az oltáshoz szükséges regisztrációs lapot. Szeretnénk jelezni, hogy emiatt senkit nem keresnek meg személyesen.”





Ezeket olvastad már?
Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

A nőket sértegető Karácsony-féle jelenség egy férfiöltöző-szagú borzalom – mondja Szentkirályi

A nőket sértegető Karácsony-féle jelenség egy férfiöltöző-szagú borzalom – mondja Szentkirályi

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás