Változás: Ilyen lesz a Népliget, mutatjuk a látványterveket!





Óriási változás előtt áll Budapest egyik legfontosabb és legforgalmasabb csomópontja, a Népliget. A X. kerületi téren lesz ugyanis a Déli Körvasút új állomása, ami napi szinten rengeteg utas életét könnyíti majd meg. Emellett sok más újítás várható még.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.02.01.
Megújulás

Az évek óta elhanyagolt Népligetet Vitézy Dávid javaslataival és a budapesti lakosok véleménye alapján újítják fel. Jó hír, hogy a X. kerületi térnek nemcsak a közterületeit, de a belső útjait és a parkos részeit is renoválják, így a változás az autósoknak, a tömegközlekedőnek, és a járókelőknek is segítséget jelenthet.

Két fő újításra lehet számítani

Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a Facebook-oldalán posztolta meglátásait a jövőbeli tervekről. A szakember két fő ötlet mentén képzeli az újításokat, az egyik, hogy a Közlekedési Múzeum leendő otthonában, az Északi Járműjavító felől nyitnának egy új, akadálymentesített bejáratot a Kőbányai út oldaláról a parkba. Az átjárót a Múzeummal egyidejűleg szeretnénk megvalósítani. A közpark másik oldalán az Üllői út felől jelenleg vasútvonal szegélyezi a zöldterületeket, itt az a terv, hogy a Déli Körvasút új állomása egyben új bejáratként is szolgál, mivel a park az épületen keresztül is megközelíthető lesz.

Egyszerűbbé válik az átszállás

A Népliget sarkában létesítendő vasútállomás legfőbb funkciója az lesz, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Pusztaszabolcs, vagy éppen Gyömrő, Pécel irányából érkező elővárosi vonatok utasai elérhessék az M3-as metrót az Ecseri úti állomáson vagy a népligeti Volánbusz-pályaudvart, illetve a Népliget térségéből közvetlen kapcsolat nyíljon a vonatok elővárosi célpontjai felé, ami azt jelenti, hogy a jövőben innen akár vonattal is eljuthatunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Fotó: Facebook

Örülnek a felújításnak a budapestiek

  • Emőke a környéken él, így gyakran sétál a parkban kutyájával, Monyóval. -Szeretünk ide járni, fontos számomra a természet. Jó, hogy itt van ez a park, de ráférne már egy kis ráncfelvarrás. Több kuka és pad kellene, ugyanis mindannyiunknak szüksége van tiszta, rendezett és biztonságos zöld övezetre – jelentett ki a 31 éves Emőke.

    Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

  • Szerintem hatalmas lehetőség van a Népligetben, és az embereknek igénye is lenne arra, hogy még nagyobb közlekedési csomópont legyen. Úgy tudom, hogy vonatállomás lesz belőle, aminek én nagyon örülnék, ugyanis gyakran vagyok itt átutazóban. Ha ez megvalósul, akkor szinte tényleg bárhova el lehet innen jutni, legyen szó a pesti belvárosról vagy bármilyen vidéki településről – hívta fel a figyelmet István.

  • Szilágyi Istvánné örömmel tesz egy sétát a parkban, ha épp erre van dolga. – Rendszeresen elmegyek a Planetárium mellett, amihez nagyon szép emlékek fűznek, a fiammal anno sokat jártunk ide. Rossz látni, hogy ma már csak egy rozsdás épület, és semmi több. Nagyon örülnék, ha felújítanák, és újra működne. Nem bánom, ha renoválják a környéket, csak a fákat és ezt a pici zöld területet hagyják meg – mondta az idős hölgy.

  • Ha megállna itt a vonat, akkor talán az átszállás is simulékonyabb lenne, mert így elég sokat kell várnom. Ilyenkor jobb híján sétálok egy picit a parkban, de nem igazán szeretem ezt a környéket, elég rossz a híre. Nincsenek normális vendéglátóhelyek vagy üzletek, pedig szerintem több mindent ki lehetne hozni belőle – mesélte lapunknak Bella.

  • Fotó: Metropol/Nagy Zoltán
  •  





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás